Dorpshuus en 4Kids gaan voor gasloos

HEINO – Dorpshuus Heino en 4Kids gaan proberen dit jaar hun (gezamenlijke) gebouw van het gas af te koppelen. Daarnaast wordt het aantal laadpalen uitgebreid. De totale investering wordt geraamd op zo’n 150.000 euro. Voor het aandeel van het Dorpshuus worden nog subsidies en sponsoren gezocht.

“Het wordt een flinke klus om dit gebouw gasloos te maken. Het gebouw stamt namelijk uit 1973! Maar we hebben het onderzocht en we denken dat het kan”, aldus Jan Datema, voorzitter van het Dorpshuus. De eerste stap is om het gebouw zo goed mogelijk in te pakken. Daarom worden het dak en de spouwmuren beter geïsoleerd. Ook worden de vloer en de beglazing aangepakt. Als tweede wordt bekeken hoeveel energie er dan nog nodig is om het gebouw te verwarmen. Daarop wordt de capaciteit van de warmtepomp en de radiatoren berekend.

Alle stappen in het proces worden goed vastgelegd. Daarmee wordt in het Dorpshuus een informatiecorner over verduurzaming ingericht. “Met een warmtepomp kun je je woning of kantoor gasloos verwarmen. En als je de benodigde stroom duurzaam opwekt, stoot je geen CO2 meer uit. Een warmtepomp is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar de energiekosten daarna zijn lager. Zo verdient de pomp zichzelf terug. Maar ook als dat niet het geval was, zouden we dit doen: de klimaatcrisis dwingt ons zo snel mogelijk over te stappen op duurzame energie,” aldus Sebastiaan Dekkers, directeur van 4Kids, dat gebruik maakt van de eerste verdieping van het pand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.