Home / Sallandcentraal / ‘De uitstraling die bij onze club past’

‘De uitstraling die bij onze club past’

Volledig vernieuwd clubhuis Rohda wordt vrijdag officieel geopend

RAALTE – Een geslaagde kruising tussen een sportief grand café en een gezellige huiskamer, zo kan het volledig vernieuwde en groter gemaakte clubhuis van Rohda Raalte het best omschreven worden. “Met de open uitstraling die bij onze club past”, zo zeggen algemeen voorzitter Han Reinders en voorzitter van de accommodatiecommissie (en projectleider) Frank van Rossum. Vrijdagavond 6 maart vanaf 19.00 uur zijn alle leden en andere belangstellenden uitgenodigd op sportpark Tijenraan om een kijkje te nemen. Zij zullen zien dat bijna niets meer aan het oude clubhuis herinnert.

Die officiële opening is het voorlopige sluitstuk van een jarenlang proces. Eerst was er het idee om een heel nieuw clubhuis neer te zetten op de plaats van de gesloopte sporthal, maar dat bleek financieel (geschatte kosten rond 1,5 miljoen) onhaalbaar. Daarna volgde de huidige volledige vernieuwbouw (waarbij onder meer de gevel enkele meters naar voren werd verplaatst) die in december officieel van start ging. Met de steun van heel veel leden, van de jeugd tot de senioren en veteranen, zo benadrukken Reinders en Van Rossum. “Altijd waren er tientallen vrijwilligers aan de slag, zeker bij de sloop en de daaropvolgende ruwbouw in december en januari. Ook mooi was dat bijvoorbeeld ouders van jeugdleden kwamen helpen. Daardoor zijn we ook binnen de begroting van 5,5 ton, exclusief BTW, gebleven.”
Het nieuwe clubhuis van de Raalter eersteklasser valt op door het vele licht. Aan de kant van het hoofdveld is de hele voorgevel van glas; aan de tot dan toe grotendeels gesloten kant van veld 2 zijn nu grote ramen te vinden. Binnen valt het afwisselende meubilair op, de grote houten bar, de verhoging, het vele gebruikte hout en de regels van het Rohda-clublied die een prominente plek hebben gekregen naast de verschillende tv- en beeldschermen.

Goed doordacht

Er waren natuurlijk heel veel wensen over de gewenste inrichting, maar dankzij onder meer architect Christian Heethaar, inrichter Hans Kodden en de mensen van Mint is het resultaat nu zeer geslaagd. “Ook als je hier maar met één team zit, dan is het gezellig om na de training even een biertje te drinken en ondertussen naar voetbal op tv te kijken”, verwacht Van Rossum. En het mooie is dat mensen zelf ook met ideeën komen. “Zo wordt er nu gedacht aan het vervangen van die simpele bordjes bij het ook verbouwde secretariaat en de bestuurskamer door iets veel mooiers. Als bestuur en club hebben we ook laten zien dat het een goed doordacht plan was, waardoor sponsors en de gemeente meededen. Dat was bij die eerdere plannen niet het geval”, wil Reinders nog wel kwijt. “Het voordeel is ook dat we de oude Rohda-hal konden gebruiken voor opslag en dergelijke. En daar zat de tijdelijke kantine, dat is goed bevallen.”

Storm Dennis

De vernieuwbouw van het clubhuis is dus nu een (bijna) afgerond hoofdstuk, maar nieuwe uitdagingen zijn er genoeg. Vernieuwing van de kleedkamers onder de tribune en die naast het clubhuis staat hoog op het lijstje. Daar is nu wat bij gekomen. Tijdens storm Dennis is een aantal kunststoffen platen van het dak boven de zittribune gewaaid. “Die platen waren verweerd en zijn losgekomen van de bevestiging. Misschien speelt het een rol dat de sporthal niet meer als windvanger fungeert. Er is ooit een plan geweest voor zonnepanelen zodat we hier een energieneutraal sportpark zouden hebben. Dat is toen niet doorgegaan omdat de energiebehoefte hier vooral op momenten is, ’s avonds met name, als er geen of weinig zon is. Je zou dus die energie moeten opslaan. Dat kan nu dus een interessante uitdaging worden”, filosofeert Van Rossum hardop.

Bespreekbaar

“Het mooie van deze vernieuwbouw is dat we als Rohda nu alles gefaseerd hebben aangepakt. Het clubhuis is nu klaar, dat gaan we even vieren, en dan gaan we kijken wat de volgende stap kan zijn. Daarbij nemen we ook de toekomst van de Rohda-hal mee. We praten daarover met de gemeente. De sloop zoals het plan was, dat is inmiddels lang niet meer zeker. Een goede herbestemming is nu bespreekbaar, natuurlijk afhankelijk van wat dat zou zijn.”
Is het nieuwe clubhuis een eersteklasser waardig? Van Rossum: “Nou, minstens een hoofdklasser en misschien wel divisiewaardig.”

Lees ook

Schapen niet meer de dijk op in stormseizoen

ZWOLLE – Het beweidingsseizoen voor schapen op dijken in het gebied van Waterschap Drents Overijsselse …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.