Bijzondere fietstocht die herinnert aan de oorlog

Uitgebreid herdenkingsprogramma rond 75 jaar bevrijding Luttenberg

LUTTENBERG – Eigenlijk begon het met de plannen om het monument dat de V2-ramp herdenkt eens flink op te knappen. Dat was na twee hete en droge zomers hard nodig, zo weet Jenneke van Doesburg van het Luttenbergse 4-5 mei comité. “Maar toen kwam Henk Holtmaat erbij. Die denkt groot en had de wildste ideeën, dat weet ik nog van de viering van Luttenberg 700.” Het resultaat is een uitgebreid herdenkingsprogramma van 75 jaar bevrijding; van een speciale fietstocht voor jong en oud langs vijf bijzondere locaties uit de oorlog tot een bevrijdingsfeest in Elckerlyc.

Vooralsnog gaat het programma gewoon door. Wel is de fietstocht van Bayeux (Normandië) naar Luttenberg geschrapt. Tien fietsers zouden daar het bevrijdingsvuur ophalen om op zaterdagmiddag 11 april in Luttenberg te arriveren. Het bevrijdingsfeest in Elckerlyc op 11 april (14.00 tot 18.00 uur) gaat vooralsnog wel door. Met natuurlijk met veel muziek (van Vera Lynn tot de Andrew Sisters). Om 20.00 uur begint een herdenkingsviering in de kerk.

De fietstocht (voor jong en oud) die op zaterdag 11 april gepland staat meet rond de 6, 7 kilometer. De start is om 10.00 uur bij Elckerlyc en de route voert langs vijf bijzondere plekken. “Dat zijn plaatsen waar in de oorlog iets gebeurd is en waarvan nog steeds iets te zien is”, vertelt Holtmaat. “Op een van die plekken, aan de Oude Twentseweg, is een Halifax-bommenwerper neergestort. Bij alle plekken is iemand aanwezig die erover zal vertellen, vaak samen met ooggetuigen. Aan de Oude Twentseweg is dat bijvoorbeeld Marcel Veldkamp. Zijn moeder heeft het zien gebeuren. Daar worden ook nieuwe, nog onbekende Duitse foto’s van het neergestorte wrak getoond. En Henri Boerdam zal op die plek laten zien hoe een metaaldetector werkt.” Ook villa Bloemenbosch is een van de locaties. Hier laat eigenaar Nico van Egdom een bij een renovatie gevonden Duits gasmasker uit de oorlog zien. De villa bood in de oorlog onderdak aan zowel onderduikers als SS’ers. In september 1944 vielen de Duitsers de villa binnen, waarschijnlijk na verraad, waarbij twee verzetsstrijders om het leven kwamen.
De organisatoren hopen op tussen de vijfhonderd en duizend deelnemers. “En van te voren opgeven hoeft niet, gewoon om tien uur ’s morgens met de fiets bij Elckerlyc zijn en dan maken we een verdeling over de vijf routes, elk met een eigen kleur, die via verschillende wegen langs de vijf locaties voeren.”

VerbindingHet Luttenbergse herdenkingsprogramma kent nog meer onderdelen. Zo zijn Annette Jansen-Holleboom en Henny Tijs druk bezig met het vastleggen van de verhalen van nog levende ooggetuigen. Die dertien verhalen worden in een boekje gebundeld dat waarschijnlijk op 11 april wordt gepresenteerd. Die verhalen zijn dan ook op grote banners bij de kerk te lezen.
Verder is op 4 mei de film Zwartboek te zien in Elckerlyc en wordt op 16 mei de voorstelling ‘Idris’ over een Syrische vluchteling opgevoerd in Amfitheater het Lommerrijk Luttenberg. “Het is goed om de verbinding tussen de bevrijding toen en de problemen van deze tijd te leggen”, zegt Jenneke.

Links: Ben Ramaaker en Jenneke van Doesburg van het Luttenbergse 4-5 mei comité met de Luttenbergse bevrijdingsvlag. Rechts Nico van Egdom en Henk Holtmaat die een Duits gasmasker uit de oorlog tonen. Dat gasmasker werd bij een renovatie van villa Bloemenbosch gevonden en is tijdens de speciale fietstocht 11 april te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.