Zonnepark op ‘Potties Gat’ bij Broekland

BROEKLAND – Burgemeester en Wethouders van Raalte willen in principe meewerken aan de realisatie van een zonnepark van twee hectare groot van de agrarische maatschap Booijink. Het zonnepark komt op de eigen grond van het melkveebedrijf aan de Horstweg bij Broekland. Het gaat om een stuk land dat iets verdiept ligt en ‘Potties Gat’ genoemd wordt, nabij autosloperij Pijffers.

Het gebied wordt ook door het waterschap Drents Overijsselse Delta gebruikt om bij stortbuien water tijdelijk op te kunnen vangen. Ook als de zonnepanelen er liggen zal dat mogelijk blijven. Daarom is het waterschap akkoord met de plannen, evenals de provincie Overijssel. Wethouder Wout Wagenmans van ruimtelijke ordening is blij. “Ik vind het een geweldig plan. Het past binnen onze regels en het gaat om een stuk minder courante landbouwgrond.” De maatschap Booijink, met twee generaties, melkt ongeveer 110 koeien en houdt 45 stuks jongvee. De familie heeft bij de start van de plannen de direct omwonenden bezocht, gesproken en geïnformeerd. Volgens de gemeente Raalte werd dat gewaardeerd en leverden de toen gepresenteerde plannen geen directe bezwaren op vanuit de omgeving. Ook Plaatselijk belang Broekland zou positief zijn.

Het ‘Potties Gat’ ligt tegen autosloperij Pijffers aan en dankt zijn naam aan het feit dat het perceel op sommige punten bijna 1,5 meter lager ligt dan omliggende land. Dat maakt een goede inpassing van het zonnepark in de omgeving mogelijk, zeker in combinatie met de naastgelegen autosloperij. Bovendien blijft het grootste deel van de opbrengst van de zonne-energie in het gebied zelf, een belangrijke voorwaarde voor Raalte. Omdat het om netto twee hectare gaat kan het College van B en W zelf over de aanvraag beslissen. Wel zal de gemeenteraad worden geïnformeerd over dit plan om voor maximaal 25 jaar af te wijken van het huidige bestemmingsplan.

Weerstand

Wethouder Wagenmans wil als gemeente wel meer regie gaan voeren bij de verschillende bestaande initiatieven voor zonneparken zoals aan de Stobbenbroekerweg. “We hebben als Raalte een jaar geleden ons beleid vastgesteld, maar alles is zo snel in ontwikkeling dat je dat regelmatig zult moeten bijstellen. Initiatiefnemers vragen we nu om zich sneller bij ons te melden. Dan kunnen we gezamenlijk een traject opstellen. Nu blijkt er vaak meteen grote weerstand te zijn als dat soort plannen bekend worden.” Volgens Wagenmans is een combinatie van zonne- en windenergie nodig wil de gemeente Raalte aan de doelstellingen voor duurzame energie kunnen voldoen. “Ik weet uit gesprekken ook dat er best draagvlak is voor windmolens, maar dan van pakweg 15 tot 28 meter hoog zoals aan het Schanebroek. Dat is best een zoektocht, maar als bewoners of dorpen zelf met initiatieven komen, dan werken we graag mee. De grootste opgave ligt in Raalte-dorp zelf.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.