Zondagse Gedachte: Bewust leven

Op 26 februari begint de Veertigdagentijd of Vastentijd begonnen. Voor katholieken en protestanten de voorbereidingstijd op weg naar Pasen. Veertig dagen ter voorbereiding. Vroeger was het voor katholieke mensen een periode van nadrukkelijk minder en anders eten. Ook viel de traditionele voorjaarsschoonmaak in deze tijd. Tijd van schoonmaak en opruimen van buiten en van binnen. Ook van mensen persoonlijk.

Nog altijd maken de boeren in het voorjaar het land weer klaar zodat er gezaaid kan worden. Doen we dat ook niet met onze tuinen en tuintjes? Kan deze Veertigdagentijd voor ons – gelovig of niet – nog steeds van belang zijn? Hebben wij mensen geen behoefte aan ritme in ons leven? Niet iedere dag kan het immers feest zijn, want dan geniet je uiteindelijk niet meer van het feest. Het is goed om soms een pas op de plaats te maken. Tijd voor bezinning, voor een soort innerlijke grote schoonmaak.

Vanouds sprak het echte Vasten tot de verbeelding: minder eten en drinken en op sommige dagen helemaal af zien van vlees en alcohol, het snoeptrommeltje dat alleen op zondag even open mocht.  Bewuster eten en drinken, meer tijd nemen voor beweging, is nog altijd van groot belang. Een ruime maand ieder jaar daar echt bij stil te staan kan ons helpen gezond te blijven. Maar ook de geest of de ziel heeft af en toe wat extra aandacht nodig. Af en toe de stilte opzoeken. Misschien toch eens een tijdje wat minder sociale media en televisie. Je kunt ook eens een boek lezen of bewust luisteren naar muziek.

Op Aswoensdag lezen wij in de kerk een evangelietekst waarin Jezus ons oproept om in goede verhouding te komen tot onszelf. Tegenwoordig noemen we dat in balans komen. Jezus roept op om in goede verhouding te komen tot andere mensen door ze extra aandacht te geven, in het bijzonder aan mensen die het moeilijk hebben. Daarnaast om ook met jezelf in het reine te komen door te vasten en ten derde doormeer aandacht te hebben voor God en tijd te maken voor gebed.

Veertig dagen de tijd nemen om bewuster te leven: aandacht schenken aan je eet- en leefpatroon, aandacht schenken aan je medemens, aandacht schenken aan je ziel. Wedden dat het zijn uitwerking heeft voor een jaar lang!

Marc Brinkhuis
R.K. parochies H. Kruis en H. Lebuinus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.