‘We moeten data op boerenbedrijf in eigen hand houden’

Raalter melk- en pluimveehouder Robert Nijkamp organiseert eigen seminar

RAALTE – Data zijn in de huidige landbouw steeds belangrijker. Op elk agrarisch bedrijf worden elke seconde ontelbaar veel gegevens vastgelegd: van voergebruik tot de groei van dieren en planten, van temperatuur tot de hoeveelheid en samenstelling van de melk of de bodem. Melk- en pluimveehouder Robert Nijkamp uit Raalte wil daar samen met zijn agrarische collega’s mee aan de slag. Vrijdag 7 februari organiseert hij een speciaal seminar.

“Al die bedrijven die ons melkrobots, voercomputers en tractoren met GPS leveren hebben onze data nodig om er geld mee te verdienen. Dat moeten we als boeren dus niet doen, die data kunnen we zelf veel beter gebruiken. Dan hoef je als boer maandelijks ook geen geld af te tikken en kun je er de eigen bedrijfsvoering mee verbeteren,” aldus Nijkamp. De 48-jarige agrariër met veertig koeien en zeventigduizend Beter Leven 1 ster-vleeskuikens behoort tot de groep voorlopers in de agrarische sector. In 2016 won hij tijdens Stöppelhaene de ROJA-verkiezing in de categorie agrarische ondernemers in de gemeente Raalte. Zijn opvallende, in 2015 geopende Windstreekstal met onder meer natuurlijke luchtventilatie net buiten Raalte trekt nog steeds bezoekers uit binnen- en buitenland.

Nijkamps nieuwste project gaat over de data die elke boer dagelijks bewust en onbewust verzamelt. “Er zijn heel veel softwareleveranciers, maar er is geen programma dat al die verschillende datastromen bij ons combineert. Ik doe dat zelf maar met knippen en plakken via Excel. De verbinding tussen al die data, daar draait het om, daar kun je het werk in de stal mee verbeteren. Je hebt je eigen kennis en ervaring als boer, maar als je duidelijke cijfers hebt over bijvoorbeeld de combinatie van voeropname, activiteit in de stal en de temperatuur, dan kun je dat aanpassen de volgende keer. Of je bent dankzij die verschillende gegevens een halve dag eerder met ingrijpen bij problemen dan op basis van wat je zelf ziet in de stal.”

Alleen voor boeren

Vrijdag 7 februari wil hij met andere boeren (“Nee, absoluut geen vertegenwoordigers of bankmensen, alleen met echte boeren en niemand in pak, zeg maar”) op een door hem georganiseerd seminar een start maken. “Het belangrijkste is dat wij samen als boeren gaan bepalen wie jouw gegevens wel of niet krijgt. Alleen jij bepaalt dus of de slachterij toegang krijgt, of de overheid, en tot welk deel van onze eigen data. Dat scheelt veel administratief gedoe. Plus natuurlijk dat je van elkaar als boeren leert en je eigen bedrijfsvoering kunt optimaliseren.”

Op vrijdag 7 februari zijn dus alleen boeren welkom. Zij kunnen zich aanmelden via staging2.farmersnet.org. “Ik heb het niet voor niks ‘van boeren, voor boeren’ genoemd. Wij moeten zelf aan de knoppen draaien. Dit werken met je eigen data en die van collega-boeren gaat komende jaren heel erg groot worden, wereldwijd, daar ben ik van overtuigd.”

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

Melk- en pluimveehouder Robert Nijkamp is met zijn opvallende Windstreekstal een voorloper in de agrarische sector.

1 REACTIE

  1. Blijf uit de cloud. Neem een prive en een zakelijke telefoon en gebruik ze ook zodanig. Goed overwegen of bepaalde data een toegevoegde waarde heeft als de leverancier deze ook heeft. etc..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.