TipSalland: maak met jouw mening de regio een stukje mooier

REGIO – Weekblad voor Salland is twee jaar geleden een samenwerking aangegaan met Toponderzoek uit Limburg. Dat is goed nieuws voor de inwoners van Salland. Toponderzoek is namelijk een geheel onafhankelijk bureau dat de burger vraagt zich uit te spreken over belangrijke en actuele thema’s die spelen in de eigen woonplaats. Via het burgerpanel TipSalland.nl kun jij je stem laten horen en invloed uitoefenen op je leefomgeving.

Hoewel het burgerpanel al enige tijd bestaat, blijven we altijd groeien en zijn we op zoek naar jouw mening. Maar waarom zou je als inwoner van Salland meedoen aan het burgerpanel? Deze en andere vragen legden we voor aan Valérie Kusters van Toponderzoek.

Toponderzoek wil burgers laten meedenken over actuele thema’s die in het eigen dorp of de regio spelen. Hoe doen jullie dat?
Kusters: “Wij willen graag de meningen van burgers raadplegen op basis van de actualiteit. Een Tip-Burgerpanel staat midden in de gemeenschap en laat burgers meedenken en meepraten over lokale onderwerpen. Het doel is om de gemeenschap Salland een stukje mooier te maken. Wie wil dit nu niet?”

Wat wordt er precies van de deelnemers van het burgerpanel TipSalland.nl verwacht?
“Na inschrijving krijgen de respondenten periodiek een digitale vragenlijst toegestuurd. Dit zijn telkens ongeveer tien vragen over lokale en actuele thema’s. Per keer kun je zelf bepalen of je wel of niet meedoet. Bovendien krijg je de mogelijkheid om anoniem te reageren. Je kunt dus op een vrijblijvende en eenvoudige manier je mening laten horen. Daarnaast is het mogelijk om zelf onderwerpen en ideeën in te brengen.”

Wat is het verschil tussen onderzoek door Toponderzoek en een gewone enquête?
“Door raadplegingen, oftewel grote groepen mensen aan tafel te brengen, organiseren wij denkkracht. Wij praten graag mét burgers. Dit in tegenstelling tot andere onderzoeken waar óver burgers gesproken wordt. Kortom, we onderzoeken écht wat er leeft onder de burgers. Dit gaat verder dan een opiniepeiling of enquête waarin op zoek wordt gegaan naar een mening.”

Hoe zorgt Toponderzoek ervoor dat het onderzoek representatief en objectief is en niet sturend?
“Bij de inschrijving vullen burgers enkele achtergrondkenmerken in, zoals leeftijd, geslacht en burgerlijke staat. Vervolgens worden die gegevens steekproefsgewijs vergeleken met de daadwerkelijke verdeling in de gemeente op basis van de populatiecijfers van het CBS. Zo kunnen wij kijken of het panel een representatieve afspiegeling is van de bevolking. Daarnaast is Toponderzoek een onafhankelijk onderzoeksbureau en aangesloten bij MOA, de Nederlandse Marktonderzoek Associatie, Center for Information Based Decision Making & Marketing Research. Alle onderzoeksactiviteiten van Toponderzoek worden uitgewerkt conform de Gedragscode voor Marktonderzoek.”

Wat maakt het voor inwoners van Salland de moeite waard deel te nemen aan TipSalland.nl?
Door mee te doen aan TipSalland kun je op een eenvoudige en snelle manier helpen de gemeenschap een stukje mooier te maken. Het panel staat, letterlijk, midden in de gemeenschap. Het verbindt burgers, overheid en media. En het is geheel onafhankelijk. Periodiek volgen nieuwe raadplegingen. Dus schrijf je in en denk en praat mee over lokale onderwerpen.”

Ook meedoen? Schrijf je in op tipsalland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.