‘Tijd om eens uit de loopgraven te komen’

Make a date op de Elshof met boeren, boswachters en bestuurders

ELSHOF – Twee jaar geleden nam de organisatie ‘Boeren van Nederland’ het initiatief om boeren te stimuleren om op Valentijnsdag (14 februari) in gesprek te gaan met iemand buiten de eigen ‘boerenbubbel’. Nodig iemand uit die jij als boer graag wilt ontmoeten, ga tijdens zo’n date in gesprek over een thema dat boer en samenleving raakt. Doe dat positief, wees nieuwsgierig en maak een echte verbinding, zo was de succesvolle opzet.

Boerin (en CDA-Statenlid) Karin van der Toorn uit de Elshof ging dit jaar samen met Herman Brink van Staatsbosbeheer op date. Acht vertegenwoordigers uit de Sallandse landbouw en acht van Overijsselse natuurorganisaties zouden gezamenlijk ontbijten op de boerderij. Het liep wat anders; uiteindelijk werden het vrijdagmorgen bijna dertig gasten op de boerderij (melkvee en varkens) van Karin en partner Gino Schrijver op de Elshof. Ook de gedeputeerden Eddy van Hijum, Gert Harm ten Bolscher, SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop en vertegenwoordigers van Landschap Overijssel en IJssellandschap schoven namelijk graag aan. ‘Zo kan het ook: boeren en natuurbeschermers ontbijten samen en bespreken dilemma’s en haalbare oplossingen voor landbouw en natuur. Ingewikkelde problemen zoals m.b.t. stikstof zijn alleen op te lossen door goed naar elkaar te luisteren en samen te werken. Een geweldig initiatief van Karin van der Toorn en Herman Brink!’ zo twitterde Van Hijum uit Laag Zuthem al enthousiast tijdens het ontbijt.

Vrijwillig

Alle producten op tafel werden verzorgd door ‘Salland Boert en eet Bewust.’ Een succesvol initiatief vertelde Van der Toorn, zij is er nauw bij betrokken, aan het gezelschap; “Met onze activiteiten hebben we afgelopen jaren ergens tussen de 40.000 en 50.000 burgers getrokken.” Boeren die meedoen aan Salland Boert en eet Bewust moeten aan extra (bovenwettelijke) eisen voldoen op thema’s als dierenwelzijn, biodiversiteit, groen en verbinding zoeken met de burger. “Dan is het mooi dat we nu in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer al meer dan zeventig aangesloten boeren hebben, stuk voor stuk vrijwillig lid geworden. Plus bedrijven uit de periferie zoals loonwerkers. Nee, meer verdienen staat daarbij niet direct voorop, dat is niet de belangrijkste drijfveer”, zo reageerde Van der Toorn uit een vraag van een ontbijtgast.

Mismatch

Directeur-rentmeester Jaap Starkenburg van IJssellandschap (eigenaar van onder meer 3800 ha. grond rond Deventer) wilde vooral weten hoe burgers en natuurorganisaties meer kunnen doen en samenwerken met boeren. “Misschien is het oprichten van een vereniging ‘Vrienden van Salland Boert en eet Bewust’ wel een goed idee.” Medegastheer Gino Schrijver (met Dennis eigenaar van de maatschap) ging in op het project ‘Land van Waarde’, een nieuw model voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Nederland om de biodiversiteit van het boerenland te vergroten. ”Er is hier in Salland heel veel animo voor een pilotproject. Het is wel een behoorlijke zoektocht want het moet uiteindelijk uit kunnen op jouw bedrijf. Zo’n 40 procent van de consumenten zegt bijvoorbeeld duurzaam te willen kopen, maar 4 procent koopt maar biologisch. Dat is dus een behoorlijke mismatch. Dan kun je wel tegen boeren zeggen dat ze duurzaam moeten gaan produceren en aan kringlooplandbouw moeten gaan doen, maar je wilt als boer niet iets produceren dat door bijna niemand gekocht wordt.”

Miljarden

Tweede Kamerlid Bisschop wilde weten hoe Schrijver (ook bestuurslid van LTO Salland) over de Brusselse plannen voor vergroening van het Europees landbouwbeleid (GLB) dacht. “Het gaat bij het publiek vaak over die miljarden steun die vanuit Europa naar de landbouw gaat. Eigenlijk is dat een indirecte steun voor de consument die de agrarische producten voor een lage prijs kan kopen. Straks moet je meer groenblauwe diensten leveren voor hetzelfde geld”, zo vreest Schrijver; “Maar eigenlijk maakt het mij niet uit. Als de consument meer gaat betalen voor agrarische producten hebben we die subsidies niet nodig. Bovendien, bij die subsidies weet je nooit hoe betrouwbaar een overheid is. Wij hebben als boeren zekerheid voor tientallen jaren nodig als we moeten investeren, maar bij de overheid is vier jaar al heel lang.”

Foto: Boerin Karin van der Toorn (staand) legt het bonte gezelschap van boeren, boswachters en bestuurders uit hoe Salland Boert en eet Bewust werkt tijdens haar geslaagde ‘Make a date’ met Staatsbosbeheer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.