Home / Sallandcentraal / ‘Straks meer interactief en minder statisch’

‘Straks meer interactief en minder statisch’

Historische Vereniging Wijhe druk met voorbereidingen voor verhuizing

WIJHE – De komende verhuizing van de Historische Vereniging Wijhe is in het huidige pand aan de Kerkstraat al duidelijk te zien; overal staan dozen, wordt ingepakt en zijn al lege plekken. Na de verhuizing in maart wordt op 1 april het nieuwe onderkomen in het oude slagerspand van Gerda en Louis Borgonjen aan de Langstraat 52 en 52b geopend met een expositie in het teken van 75 jaar vrijheid.

Hoewel die ruimte een stuk kleiner is, is de verhuizing zowel een uitdaging als een mooie gelegenheid om de in tientallen jaren verzamelde spullen eens goed te sorteren en daarna mee te verhuizen, in bruikleen uit te geven of op te slaan op een andere plek. “Want het zijn allemaal spullen die ooit door mensen uit Wijhe aan ons gegeven zijn, daar moet je netjes mee omgaan, die kun je niet even aan de straat zetten als oude rommel”, zeggen Cor van den Berg en Anne Marijke Lindeijer, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van de Wijhese historische vereniging met zo’n zeshonderd leden. “Het meeste kan gewoon niet mee, dat was vanaf het begin duidelijk. We zijn nu druk aan het sorteren. Via allerlei contacten hebben we al veel spullen in bruikleen kunnen afstaan. Een architect was in Wilp betrokken bij een stoomhoutzagerij en die heeft de hier achter het gebouw opgeslagen smederij gekregen. De timmer- en schoenwerkplaats is ook al opgehaald; een heel oud fornuis staat al bij Keukenland Wijhe; Albert Heijn heeft oude verpakte levensmiddelen en restaurant Bij ONS heeft enkele archeologische vondsten opgehaald. Allemaal in bruikleen zodat we ze bij toekomstige exposities weer kunnen laten zien”, zegt Cor. “Eigenlijk heb ik niks met historie en ben ik drie jaar geleden min of meer bij toeval voorzitter geworden. Ik vind het wel heel mooi om te zien hoe veel en hoe snel er bijvoorbeeld informatie boven water komt op onze genealogische bijeenkomsten”, verklapt hij even later.

Verrassing

De komende verhuizing was nodig nadat Salland Wonen, eigenaar van het gebouw (al sinds 1980 in gebruik door de vereniging, eerst als Oudheidkamer en later als Wijhes Museum) enkele jaren geleden liet weten dat het op 1 april van dit jaar afgelopen was. Het al zeker uit 1832 daterende gebouw wordt omgebouwd tot woonruimte. Van den Berg, oud-wethouder, lijkt een tikje sceptisch over die plannen. “Die melding was een echte verrassing, niemand was daar op voorbereid. We hebben ons 40-jarig bestaan gevierd en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe plek. Aan de Langstraat, dat stond voorop. We zijn in plaatsen als Vriezenveen en Delden wezen kijken, wat heb je nodig? Tijdens die speurtocht is het oude Wijhese gemeentehuis nog in beeld geweest, maar daarvan konden we simpelweg de veel hogere huur niet opbrengen. Eind vorig jaar hebben we knoop definitief doorgehakt. Ook bij ons nieuwe onderkomen is de huur hoger dan nu, maar gelukkig heeft de gemeente Olst-Wijhe zich de komende vijf garant gesteld voor die extra kosten. Daarna moeten we zelf de broek ophouden.”

Studenten

Bij het sorteren van de in decennia verzamelde spullen heeft onder meer de Heetense Inke Camphens flink geholpen om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: wat verwachten vrijwilligers, leden en bezoekers precies van activiteiten zoals exposities? “We denken dat we als historische vereniging een wat andere kant op moeten. Meer interactief, minder een statische opstelling van spullen. Studenten communicatie van Windesheim hebben ons geholpen, bijvoorbeeld met een eigen Facebookpagina maar ook een interactieve app met een wandeling langs bijzondere plekken in en rond Wijhe. Zij kijken heel anders tegen zaken aan dan wij. Bij ons ligt de gemiddelde leeftijd wat hoger zeg maar. Dat begon al toen ze hier binnenkwamen en de entree niet zo spannend vonden. Mensen moet je tegenwoordig prikkelen met beelden, al zijn er ook genoeg leden die graag oude boeken uitpluizen. De basis van de vereniging blijft wel hetzelfde; het vastleggen van de geschiedenis van Wijhe, al zal het accent misschien wat meer op verhalen dan op spullen komen te liggen”, zo denkt Anne Marijke Lindeijer. Dit bescheiden bestuurslid (dat pas na enige aandringen op de foto gaat) was de initiatiefnemer van de succesvolle ‘Wiejese Quiz’ vorig jaar op Koningsdag. In tegenstelling tot veel andere dorpsquizzen gingen hier alle vragen over het eigen dorp. “Maar ook hier moesten de twintig deelnemende teams van gemiddeld vijf of zes leden die avond het hele dorp door. Komende Koningsdag komt er een vervolg, waarbij weer het accent op ons dorp zal liggen,” vertelt Anne Marijke.

Nieuwe stijl

“Daarmee werken we aan een historische vereniging nieuwe stijl. Net als met de enorm succesvolle actie bij Albert Heijn-Boomgaard met het stickeralbum over de parel aan de IJssel. Ik denk dat die actie ons ook honderd nieuwe leden heeft opgeleverd. Vanaf 1 april willen we het nieuwe pand minstens vier dagen per week geopend zijn. We kunnen dus nog extra vrijwilligers gebruiken, net als voor de verhuizing in maart”, zo doet Cor nog een oproep: “Je hoeft niks te kunnen, alleen maar gastvrij en vriendelijk te zijn…”
Meer info op www.historischeverenigingwijhe.nl.

Foto: Cor van den Berg en Anne Marijke Lindeijer, bestuursleden van de Historische Vereniging Wijhe, over de komende verhuizing van de Kerkstraat naar de Langstraat 52: “De melding dat we hier weg moesten van Salland Wonen was in 2018 een grote verrassing.”

Lees ook

‘Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers’

ZWOLLE – “Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers en hun gezinnen”. Dat zegt Gert Harm …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.