Stem op de Vondst van Overijssel

REGIO – De provincie Overijssel wil een groter publiek kennis laten maken met de vele archeologische vondsten uit Overijssel. Inwoners mogen daarom bepalen wat zij de meest bijzondere vinden. Tijdens de Overijsselse Archeologiedag op 7 maart wordt de Vondst van Overijssel bekendgemaakt.

De verkiezing start met 75 vondsten, drie uit elke gemeente in Overijssel. Uit Olst-Wijhe zijn dat een 16-eeuwse baardmankruik (foto) die nabij Boxbergen gevonden is, een randhielbijl (bronstijd) gevonden in Wijhe en een zwaard (1500-1700) gevonden in de IJssel bij Olst. De vondsten die in gemeente Raalte gedaan zijn en meedingen naar de titel zijn een mantelspeld (4e eeuw) gevonden in Heeten, een speerpunt (bronstijd) gevonden in Luttenberg en een bronzen zwijntje (2e eeuw) gevonden in Heeten.

Het merendeel van de vondsten bewaart de provincie in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Deventer. Daarnaast ontsluit de provincie de Overijsselse vondsten via een digitale database en worden stukken uitgeleend aan musea en historische verenigingen. Met het publieksprogramma ‘De Vondst van Overijssel’ gaat het nog een stapje verder. Gedeputeerde Roy de Witte: “Als provincie vinden we het belangrijk dat het verhaal van Overijssel wordt verteld. Objecten zichtbaar maken om te leren van ons verleden. Wanneer ergens een stuk Middeleeuwse muur wordt blootgelegd of een Kogge wordt opgegraven dan brengt dat iets teweeg. Niet alleen archeologen of historici worden dan enthousiast, ook u en ik zijn nieuwsgierig. Het is ons gezamenlijke verleden.”

De 75 vondsten zijn geselecteerd op uniekheid, op het verhaal erachter of de locatie van de vondst. Van elke Overijsselse gemeente ligt één vondst in de vitrine op het provinciehuis. De andere vondsten zijn te vinden op de website staging2.archeologieoverijssel.nl. Op dezelfde website staat informatie over archeologie in Overijssel, archeologisch nieuws en een agenda met archeologische evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.