Speciale vlaggen 75 jaar bevrijding Raalte zijn klaar

Stichting wil iedereen betrekken bij de viering van 11 april tot en met 5 mei

RAALTE – Doe mee! Dat is de oproep waarmee de stichting Raalte viert Vrijheid de Raaltenaren vraagt om op wat voor manier dan ook een bijdrage te leveren aan de vele activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Die oproep slaat aan, zo merken de vrijwilligers van de stichting.

Een snelgroeiend aantal bedrijven wil een van de vier Marshall-sponsorpakketten, winkeliers bestellen in groten getale een decoratiepakket om hun winkels in de sfeer van 1945 te brengen en basis- en middelbare scholen in Raalte gaan aan de slag met het thema vrijheid. Maar ook hulp van particulieren is meer dan welkom. Het maakt niet uit of dat nu om foto’s of andere tastbare herinneringen uit de oorlogsjaren en de bevrijding gaat, om persoonlijke verhalen en herinneringen of om een financiële bijdrage. “Want elke euro is welkom,” zo benadrukt secretaris Wilco Lindeboom. “We doen dit allemaal als vrijwilligers, maar er is gewoon veel geld nodig om bijvoorbeeld de officiële opening op 11 april (de datum dat de eerste geallieerde militairen de gemeente Raalte binnentrokken, red.) of het grote bevrijdingsconcert bij de Kruisverheffing op 5 mei te kunnen organiseren. Plus nog al die andere activiteiten op het programma.”

Bevrijdingsvlaggen

De voorbereidingen gaan inmiddels steeds sneller. Afgelopen week is het definitieve ontwerp van de speciale bevrijdingsvlag vastgesteld. Daarop staan onder meer de vlaggen van de bevrijders in 1945 in het klein afgebeeld. Er zijn twee varianten. De eerste is speciaal gericht op de viering van 75 jaar bevrijding, de andere is meer algemeen gericht op de bevrijding. Deze tweede variant kan dus ook de komende jaren gebruikt worden op 5 mei.

Via de site van Raalte viert Vrijheid kunnen deze bijzondere vlaggen tot half maart besteld worden, waarna ze vanaf begin april zijn op te halen bij Annie Schulten Lederwaren. Vanaf eind februari zijn de vlaggen ook te koop bij Albert Heijn aan de Molenhof. De prijs per vlag is 15,50 euro, gelijk aan de kostprijs. De stichting hoopt dat de vlaggen in de feestperiode van 11 april tot en met 5 mei overal uitgehangen worden. Groepen inwoners zijn al begonnen met initiatieven om hun huizen en straten aan te kleden en te versieren met vlaggen.

Persoonlijke verhalen

Ook foto’s uit de jaren 1940-1945 worden nog gezocht. Er is inmiddels een meterslange banner gemaakt met tientallen foto’s uit het boek ‘Raalte in oorlogstijd’ van Richard Woolderink. Die is vanaf 11 april bij de Plaskerk te zien zijn als burgemeester Martijn Dadema het herdenkingsprogramma opent. In het gemeentehuis van Raalte verzorgt de Historische Vereniging Raalte en omstreken in die periode een expositie, terwijl de bekende verzamelaar Jos Segbers ook een mooie plek krijgt in het Raalter centrum.

Toch denkt de stichting dat er nog veel meer oude foto’s, tastbare aandenkens en bijzondere verhalen en herinneringen zijn. “Er komt tegen die tijd een speciale uitgave van het Weekblad voor Salland, geheel in de stijl van de jaren 40. Hierin komen, naast het programma en veel informatie, al die persoonlijke verhalen over die speciale bevrijdingsdagen nu bijna 75 jaar geleden. Deze 75-jarige herdenking is waarschijnlijk de laatste keer dat we nog ooggetuigen in ons midden hebben. Schroom dus niet en neem contact op met ons via de site of Facebook waar we een speciale pagina ‘Raalte viert Vrijheid’ hebben aangemaakt. Simon Jansen en Nick van den Hoeven van Sick Communication in Raalte zijn als vrijwilligers heel druk voor ons om via sociale media onze activiteiten digitaal onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen.”

Lindeboom besluit: “We willen iedereen bij de komende activiteiten betrekken. Ondernemers, winkeliers maar ook alle inwoners, van jong tot oud. Want alle steun of elke bijdrage is welkom. We hebben inmiddels een eigen rekeningnummer geopend die via een donatieknop op de site gebruikt kan worden. Nogmaals, elke euro is welkom. Dan kunnen we straks met z’n allen een fantastische herdenking vieren, waarbij we stil staan bij al die mensen die zoveel offers hebben gebracht om ons ook in Raalte de vrijheid na vijf bezettingsjaren terug te geven.”

staging2.raalteviertvrijheid.nl

Tekst: Lauk Bouhijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.