Scholieren debatteren in gemeentehuis

RAALTE – Ruim driehonderd vmbo-leerlingen van het Carmel College Salland gingen vrijdagmiddag in de raadszaal van het gemeentehuis met elkaar in debat. Het debat werd geleid door burgemeester Martijn Dadema. Eerder had hij al een gastles gegeven aan de leerlingen.

In twee groepen van 150 leerlingen gingen de vmbo’ers met elkaar in gesprek over drie stellingen: ‘Leerlingen moeten om 9.00 uur starten op school’, ‘Prima dat knalvuurwerk verboden is’ en ‘Fastfoodproducten moeten twee keer zo duur worden’. Na het innemen van een standpunt voor, tegen of neutraal, was het de kunst elkaar te overtuigen, zodat medeleerlingen hun standpunt wijzigden. Aan het eind van elk debat koos de jury de twee beste debaters. Dit leverde uiteindelijk vier winnaars op. Zij mochten een cadeaubon in ontvangst nemen.

Burgemeester Martijn Dadema: “Mooi om te zien dat op deze manier alle leerlingen in aanraking komen met politiek. Iedereen deed vooral heel enthousiast mee om overtuigende argumenten aan te dragen in de discussies.” Docent Wendell A-Kan: “Leerlingen vonden het spannend om hun eigen mening te geven, maar werden enthousiast van het idee om de politiek van dichtbij mee te maken.”

Voorafgaand aan deze dag gaf de burgemeester een gastles aan leerlingen van de debatklas van het vmbo. Hij gaf uitleg aan de jongeren over hoe de gemeente werkt en er werd een voorschot genomen met een kleine discussie aan de hand van stellingen. De stellingen van de debatwedstrijd zijn op school voorbereid met alle leerlingen zodat ze goed voorbereid aan de middag konden beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.