Sanering Olasfaterrein bijna afgerond: damwanden worden verwijderd

OLST – De gemeente Olst-Wijhe is begonnen met het verwijderen van de 600 meter lange rij damwanden op het terrein van de voormalige asfaltfabriek Olasfa. Het is een van de laatste werkzaamheden voordat de grond wordt opgehoogd en er een monitoringssysteem wordt geplaatst. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden aan het einde van dit jaar afgerond.

Sinds 2006 is het terrein in verschillende fases gesaneerd, nadat deze in de jaren 70 door een asfaltfabriek ernstig werd verontreinigd. De betreffende damwanden werden acht jaar geleden geplaatst om de verontreinigde bodem met een stoominjectietechniek te kunnen saneren.

Vanaf de tweede week van januari 2020 is het terrein gereed gemaakt voor het verwijderen van de damwanden. De hele stoominstallatie, alle slangen en buizen en de waterzuivering zijn weggehaald. Met de gemeente Olst-Wijhe, de direct omwonenden en de Omgevingsdienst IJsselland zijn afspraken gemaakt om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Zo zijn er meters op verschillende huizen geplaatst voor het meten van geluid en trillingen en vindt er regelmatig overleg plaats met de direct omwonenden. Met een grote hijskraan worden de komende tijd de damwanden uit de bodem getrokken. De werkzaamheden nemen ongeveer zes weken in beslag.

Stankoverlast

In de asfaltfabriek Olasfa werden in het verleden dakasfalt en teerproducten gemaakt, waardoor de grond en het grondwater in de jaren 70 ernstig verontreinigd raakten. De afgelopen jaren is met verschillende methoden de vervuiling aangepakt. In 2006 werd gestart met het afgraven van de bovenlaag van de grond, maar dit leverde enorme stankoverlast op voor de omgeving. Daarom zijn er nieuwe saneringsmethoden onderzocht. In samenspraak met de omgeving is in 2011 gestart met het verwijderen van de vervuiling via stoom en/of chemicaliën. De oever en de waterbodem van de IJssel zijn schoongemaakt door te baggeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.