Raalte wil mensen met beperking nog meer bij samenleving betrekken

RAALTE – De gemeente Raalte gaat het manifest ‘Iedereen doet mee’ voor de uitvoering van het VN-verdrag Handicap ondertekenen. In dat verdrag wordt opgeroepen om bewuster te zijn van het grote belang om mensen met een beperking nog meer bij de samenleving te betrekken. Het college van burgemeester en wethouders heeft dat aan raadslid Mark Kampman van GemeenteBelangen laten weten.

Kampman deed begin januari de oproep om als gemeente het manifest te ondertekenen. “In Raalte hebben we al veel zaken goed op orde, denk aan de verschillende adviesraden. Echter, met het ondertekenen van dit manifest laten we onze inwoners zien dat we hieraan werken, hierin willen leren en zo stap voor stap de doelen in het VN-verdrag waarmaken.” Kampman wees erop dat andere gemeenten het manifest al hebben ondertekend sinds in juni 2016 in Nederland het VN-verdrag Handicap van kracht is. Zijn oproep wordt nu door het Raalter college overgenomen. “Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze gemeente naar eigen wens en vermogen. Want mensen zijn allemaal verschillend, maar wel gelijkwaardig,” laat het college weten.

Het VN-gedrag maakt een gemeente nog bewuster van het belang om mensen met een beperking meer te betrekken, zo stelt het college. “Dat kan zowel het geval zijn bij het opstellen van nieuw beleid als bij het creëren van bewustwording voor letterlijke en figuurlijke drempels en het zoeken naar oplossingen.” Deze drempels kunnen volgens B en W aanwezig zijn op veel terreinen: letterlijk, zoals bij openbare ruimte en gebouwen, bij werk, onderwijs en (openbaar) vervoer en figuurlijk bij de toegankelijkheid en begrijpelijkheid van informatie en behandeling.

In het antwoord aan Kampman wijst het college er ook op dat er de afgelopen jaren al veel gebeurd is. Zo is er onderzoek gedaan naar de levensloopbestendigheid van de openbare ruimte, ambtenaren, raadsleden, winkeliers en ervaringsdeskundigen zijn samen de straat opgegaan om drempels te ervaren, de gemeentelijke website is getoetst op toegankelijkheid en in het actieplan ‘Zelfstandig thuis wonen’ staan punten die verband houden met het VN-verdrag. “Dit past dus bij onze manier van werken. Dit willen we uitdragen door het manifest te ondertekenen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.