PvdA: Stop met uitroeibeleid radiopiraten

REGIO – Er moet een eind komen aan de keiharde vervolging van radiopiraten. Dat vinden de Overijsselse fractie van de PvdA. De partij vindt een hardhandige aanpak met torenhoge boetes voor radio-hobbyisten misplaatst. “Geheime zenders zijn een onderdeel van onze Overijsselse streekcultuur. En die cultuur moeten we koesteren, niet vervolgen.” Zendpiraten maken regionale radio-uitzendingen zonder dat ze daarvoor een zendvergunning hebben. Ze zijn geliefd onder luisteraars omdat ze muziek uitzenden die op ‘officiële’ zenders niet of nauwelijks aan bod komt.

PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink zou het liefst zien dat piraten en hun luisteraars de mogelijkheid krijgen om van hun hobby te genieten zonder overlast te veroorzaken. “In Twente maar ook elders zijn piratenzenders een traditie, net als paasvuren en carnaval,” zegt Wissink. “Maar het Agentschap Telecom legt radiopiraten torenhoge boetes op. Het zou jammer zijn als zulke strenge restricties een mooi stukje streekcultuur de nek omdraaien.”

De PvdA pleit daarom voor een andere aanpak. Ze ziet het liefst dat de piratencultuur wordt erkend als cultureel erfgoed, en dat etherpiraten tot op zekere hoogte gedoogd worden. “Soms zijn piraten een probleem omdat ze met hun illegale zenders nooddiensten of vliegverkeer in de weg zitten,” zegt Wissink. “Dat kan natuurlijk niet. Maar steeds meer van dat soort diensten gaan digitaal, en daarmee komt er ruimte vrij in het frequentiespectrum waar de piraten hun hobby kunnen uitoefenen.”

9 REACTIES

 1. Menig piratenzender drukt egale zenders vaak volledig weg of veroorzaken daarop een enorme ruis. In dat geval kan alleen een harde aanpak dit euvel uit de wereld helpen. Het pleidooi van de provinciale PvdA is mijns inziens dan ook behoorlijk misplaatst. Als stoorzenders het plezier van luisteraars van legale zenders vergallen, dan zouden de daarvoor verantwoordelijken niet moeten zeuren dat ze worden aangepakt. Dat de PvdA deze illegaliteit blijkbaar steunt is buitengewoon merkwaardig.

  • He de etherpiraat zijn is een hobby maar blijkbaar heb jij daar niets mee de piraat heeft het recht op een gedeelte van de FM band of anderere oplossing

  • Blijkbaar ,geen liefhebber van de piraat klanken .Man je hebt zoveel van die zenders met allemaal de zelfde muziek en geklets. Voor jouw keuze zat !!! Maar er is geen enkele zender die echt piraten muziek draait De enigste die dichtbij komt is radio Continu.

 2. Mooi dat de PVDA zieltjes probeert te winnen, want in de praktijk is dit gedoogbeleid gedoemd te mislukken. Overigens valt het met het storen nogal mee. Ik heb nog nooit gehoord dat een nooddienst of vliegtuig in de problemen is gekomen door een piratensignaal.
  En als zenders weggedrukt worden of ruis geven, zegt dat meer over de kwaliteit van de radio.

 3. De grootste draaipartij komt met het zoveelste voorstel in strijd met wat ze voorheen zelf steeds bepleitten.. volledig onbetrouwbaar, dus.
  Asscher, Ploumen, Koenders, Dijsselbloem en veel anderen uit de Rooien schreeuwen moord en brand als Rutte cs een andere mening aannemen, terwijl ze zelf de draaimolen van de politiek zijn.

 4. Luister al meer als 50 jaar na de piraat.
  En nog nooit vrijwillig naar de commerciële zenders geluisterd
  Verder zelf wel zenders gebouwd.En dat verhaal van die vliegtuigen 😩.Mensen roepen steeds hetzelfde omdat ze geen ander verhaal hebben en er geen snars van snappen .Tegenwoordig helemaal niet met al het Fabrieks spul waar de piraat mee draait..
  Hier in de buurt regionale zender met bij punten in de 80 mhz . Tja dat mag wel schijnbaar
  We wachten maar weer tot dat de volgende overheids Bobo .weer het standaard L.L verhaal ophangt

  Gr Jan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.