Oude machinefabriek maakt plaats voor nieuwe woningen

RAALTE – De oude machinefabriek Stappenbelt, die van de ondergrondse wietplantage, op de hoek van de Elzenlaan en Deventerstraat in Raalte wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen tien koopwoningen: twee tweekappers en zes rijtjeswoningen. “Voor de omwonenden en het straatbeeld zijn we daar als gemeente Raalte blij mee,” zo licht verantwoordelijk wethouder Wout Wagenmans toe.

Er is meerdere jaren gesproken tussen eigenaar Stappenbelt en de gemeente. In eerste instantie had de eigenaar het plan om er een appartementengebouw neer te zetten. “Dat vonden we op deze plek niet passend in de omgeving. Het huidige plan heeft minder vloeroppervlakte, maar past wel goed in het straatbeeld. Het huidige plan is ook besproken met de omwonenden en die hebben positief gereageerd.” De nieuw te bouwen huizen krijgen geen gasaansluiting. De gemeente stelt verder geen speciale eisen. “Maar het ligt voor de hand dat de bouwer kijkt naar generatiebestendige woningen. Daar is veel belangstelling voor.”

Tunnel

De oude fabriek staat al jaren leeg sinds het vertrek van de Kringloop. In september 2018 werd het gebouw landelijk nieuws toen er een grote ondergrondse wietplantage met honderden planten werd gevonden. De makers daarvan hadden een garagebox gehuurd, maakten een tunnel en groeven de plantage uit onder de vloer van de fabriek. Eigenaar Stappenbelt merkte dat pas toen de vloer 4 centimeter was verzakt. Een mogelijke nieuwe huurder had dat opgemerkt en informeerde de eigenaar. Die dacht in eerste instantie nog dat het onmogelijk was omdat onder het pand alleen zand en een riolering lag. Hij schakelde een aannemer in om te achterhalen wat de oorzaak van de verzakking was. Deze maakte een gat in de vloer waarna de wietplantage, compleet met werkende technische installaties, werd ontdekt.

Na onderzoek werd duidelijk dat de daders ongeveer 175 kubieke meter zand hebben moeten afvoeren in een periode van enkele maanden. De zakken vol zand werden in bestelbussen weggevoerd. Buurtbewoners hebben niks gemerkt. De uitgegraven ruimte onder het pand had een oppervlakte van 150 vierkante meter. In een van de garageboxen achter het pand is door de politie een gat ontdekt van zo’n 70 bij 70 centimeter. Via een tunnel van 1,75 meter hoog konden de daders de wietplantage bereiken. Volgens de eigenaar hebben de onbekenden destijds met hun leven gespeeld. De boel kon verzakken doordat de ruimte na het uitgraven niet is gestut. In de oude fabriek stonden onder meer pallets met zware stenen. Kort na de ontdekking werden twee mannen van 31 en 54 jaar uit Raalte aangehouden.

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.