Opknapbeurt Markt stapje dichterbij

RAALTE – De plannen voor een grote opknapbeurt van de Markt en de Plas in het centrum van Raalte zijn weer wat concreter. De komende tijd wil het college van B & W goedkeuring krijgen voor het opstellen en uitwerken van een drietal mogelijke scenario’s. De kosten per scenario zijn verschillend, maar die kunnen oplopen tot ongeveer 2 miljoen euro.

“Dat is een heel ruwe en voorlopige schatting. Die post moet dan na goedkeuring van de gemeenteraad in de begroting 2021 opgenomen worden. Daarna hangt het van de verdere uitwerking af of er dat jaar ook al begonnen kan worden met de daadwerkelijke uitvoering”, zo licht wethouder Dennis Melenhorst toe. “Als college vinden we het in ieder geval een heel belangrijke opgave om het centrum van Raalte te versterken en de aantrekkelijkheid en leefbaarheid te verbeteren.”
Sinds de bouw van de parkeergarage en Het Schip rond de eeuwwisseling levert de huidige inrichting van de Markt en de Plas veel kritiek op. Het gaat dan onder meer om de ongelijke bestrating, het weinige groen (van de zes destijds geplante bomen zijn er al twee verdwenen door ziekte) en de algemene uitstraling die als sfeerloos wordt ervaren.
Met het ‘Ruimtelijk Kwaliteitsplan’ heeft het Raalter college een overkoepelend plan waarbinnen de drie verschillende scenario’s kunnen worden gemaakt. “We hebben daarover afgelopen jaar veel gesproken met ondernemers, bewoners en organisaties. We hebben in juli zelfs in het Kulturhus met tientallen betrokkenen de game ‘Stadtego’ gespeeld. Dat is een soort game die de verschillende partijen door de gekozen spelvorm met een frisse blik laat kijken naar hoe je een toekomstbestendig winkelgebied kunt krijgen.”
In de drie uit te werken scenario’s zal veel aandacht zijn voor de thema’s duurzaamheid; klimaatadaptie, vergroening van het Raalter centrum, tegengaan van hittestress, maar ook bijvoorbeeld oplaadpunten voor elektrische fietsen. Daarnaast zijn ook veel ideeën en voorstellen van ondernemers en bewoners, opgenomen in het ‘Inspiratieboek Raalte Centrum’, gebruikt.
Ook de veel gehoorde wens om de woensdagse warenmarkt op de Domineeskamp (weer) terug naar de Markt te halen, is een mogelijkheid. “Praktisch gezien kon dat eerst niet, op de Markt was gewoon te weinig ruimte, maar dat lijkt nu misschien toch anders te liggen”, zo wil Melenhorst wel kwijt; “Waar we zeker rekening mee houden is dat na die herinrichting de Markt beter geschikt moet zijn voor evenementen en activiteiten die voor leven en drukte in het centrum moeten zorgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.