Opinie: Maak gemeentelijke belastingen eerlijker!

Onderstaand opiniestuk is geschreven door fractievoorzitter Alexander Kreule (VVD Raalte).

Gisteren kwamen Albert van den Bosch en Helma Lodders met een duidelijke oproep richting het kabinet: hervorm de inkomsten van gemeenten.
Deze oproep steun ik volledig, zeker het deel over lagere gemeentelijke belastingen. De middenklasse heeft het financieel zwaar en alles wat we kunnen doen om dat te verlichten moeten we aangrijpen. Op gemeentelijk niveau zou ik, als raadslid, daar graag nog meer aan doen, maar als gemeente zijn we beperkt in de mogelijkheden.

Want de Tweede Kamer gaat over de gemeentewet en bepaalt daarmee de spelregels voor de gemeentelijke belastingen. En helaas hebben wij als gemeente of gemeenteraad nu geen keuze in de manier waarop wij, noodzakelijke, belastingen heffingen.

Daarom wil ik een oproep doen aan de fracties in de Tweede Kamer: Maak het voor gemeenten mogelijk om zelf te kunnen kiezen voor een eerlijkere gemeentelijke belasting.

Als gemeente kunnen wij nu namelijk alleen belasting vragen voor een percentage van de woningwaarde. Mijn voorstel is om het naast het huidige OZB systeem als gemeenteraad te kunnen kiezen voor een andere variant. Eén waarbij er per inwoner en/of huishouden een bedrag betaald wordt. Daarmee krijgen gemeenteraden de keuze of ze bij het huidige OZB systeem willen blijven of willen overstappen naar een eerlijkere gemeentelijke belasting.

Want bij het huidige systeem betalen de huizenbezitters vooral de rekening. Dit komt het hardste aan bij de middeninkomens. Met een heffing per inwoner krijgen we een eerlijker en beter uitlegbaar systeem. Want ongeacht in wat voor huis je woont, je krijgt precies hetzelfde van de gemeente en je mag ook altijd precies hetzelfde van de gemeente verwachten.

Een ander voordeel van een vast bedrag is dat je als inwoners veel beter ziet wat de keuzes van de gemeenteraad in jouw portemonnee betekenen.

Daarom mijn oproep: Tweede kamer; ga nu direct zelf aan de slag en wacht niet af tot er een voorstel van het kabinet komt. De middeninkomens hebben het moeilijk en het minste wat we dan kunnen doen is belastingen eerlijker maken.

Alexander Kreule
Fractievoorzitter VVD Raalte

1 REACTIE

  1. Het wordt mij uit uw artikel niet helemaal duidelijk wat u eerlijker vindt en waarom. Mensen met veel vermogen zullen over het algemeen een duurdere woning hebben en dus meer betalen. Als ik u goed begrijp wilt u dat meer belasting per hoofd / huishouden geheven wordt. Dus minder vermogen afhankelijk. Of dit eerlijker is hangt van het perspectief af. Ik vind dat mensen die momenteel kwijtschelding krijgen wel wat terug mogen doen: “Vrijwillgerswerk” bij een vereniging of bij bejaarden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.