Onderzoek naar ja/ja-sticker in Olst-Wijhe

OLST-WIJHE – Ja, wel ongeadresseerd reclamedrukwerk en ja, wel huis-aan-huisbladen. GroenLinks en Gemeentebelangen in Olst-Wijhe willen onderzoek naar de voor- en nadelen van een zogenaamde ja/ja-sticker voor de bezorging van folders, blaadjes en kranten zonder adres. De motie die beide partijen begin februari tijdens de raadsvergadering indienden is door vijf van de zes partijen akkoord bevonden en daarmee aangenomen. Alleen de VVD vindt onderzoek niet nodig. Volgens die partij voldoet de huidige nee/ja-sticker.

Op dit moment krijgen inwoners van Olst-Wijhe altijd ongeadresseerd drukwerk in hun brievenbus, tenzij ze met een sticker aangeven dit niet te willen ontvangen. GroenLinks en Gemeentebelangen zien dit graag andersom: een zogenaamd opt-insysteem. In Amsterdam is dit systeem al twee jaar actief. Inwoners van die stad kunnen op hun brievenbus een sticker plakken waarmee duidelijk wordt welk ongeadresseerd drukwerk ze wél willen ontvangen.

GroenLinks en Gemeentebelangen pleiten voor zo’n zelfde ja/ja-sticker in de gemeente Olst-Wijhe. Het meeste drukwerk, tot 32 kilo per huishouden per jaar rekenden ze uit, belandt bij het oud papier. Dat kan slechts maximaal zeven keer hergebruikt worden. Refuse vóór recycle, is daarom hun motto. Het opt-insysteem levert veel milieuwinst op, noemen beide partijen als belangrijkste voordeel. Het CDA en PvdA uitten tijdens de raadsvergadering hun zorgen om de verenigingen die inkomsten vergaren met het ophalen van oud papier. En wat betekent zo’n sticker voor de huis-aan-bladen, zoals de Reklamix met het gemeentenieuws erin, vroeg het CDA zich af. Ook voor het Weekblad voor Salland kan een dergelijke sticker grote gevolgen hebben.

Na stemming werd de motie aangenomen, wat inhoudt dat er een onderzoek komt naar de voor- en nadelen van een ja/ja-sticker en onder welke voorwaarden zo’n sticker eventueel ingevoerd zou moeten worden. De bevindingen van het onderzoek worden in het tweede kwartaal aan de raad gepresenteerd. Wethouder Blind gaf aan dat de uitkomsten een mooie input kunnen vormen voor een onderling debat waaruit duidelijk moet worden: willen we dit met z’n allen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.