Natuurbericht: Verwierd in de lucht

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week is Sjaak opnieuw in het gebied van het Zwarte Water. Vanaf Hasselt naar Zwartsluis en verder…

Op de dijk achter Hasselt is het aardig verwierd in de lucht. Een slank blond vrouwtje doet het magere poedeltje aan de riem en spoedt zich snel huiswaarts. Als ze wegwaaien doen ze dat in ieder geval samen. Met vandaag een van m’n Big Brothers bij me voel ik me een stuk veiliger.

Kijk daar komen hele groepen ganzen terug van de grasvelden. Honderd is maar een. Allemaal winterganzen uit Noord- en Oost-Europa. Oh uitkijken hier. Door het hoge water is er over een paar honderd meter allemaal maaisel, ruigte en andere rommel op het pad gespoeld. Even omlopen is wel net zo handig. Kijk daar op dat heuveltje in het water al die kieviten eens zitten. Dat kunnen er ook wel zo’n twee- driehonderd zijn.

Daarginder zijn rietsnijders druk in de weer. De balen worden vakkundig op pallets gelegd, ver van het wassende water. Kijk, dat dijkje is door het hoge water afgesloten van het vaste land. Drie reeën en wat hazen en konijnen wachten hier op betere tijden. Twee buizerds hebben op deze feesttafel de grootste lol. Ook de gestrande muizen en mollen staan er op het menu.

Nog even toeren we naar het einde van het Zwarte Water, daar waar door de inpoldering van de Noordoostpolder het Zwarte Meer is ontstaan. Linksvoor is het Vogeleiland en oei, vanuit de polder aan de overkant komt opnieuw een dikke hagelbui aan. Kom, tis mooi geweest, wegwezen hier…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.