Natuurbericht: Geroezemoes achter de rietkraag

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week was Sjaak op pad aan de noordkant van Zwolle, in het gebied van het Zwarte Water en de Vecht. Met een lekker opwarmend zonnetje leek het wel voorjaar…

Het is nog vroeg en lekker rustig weer wanneer ik aan de wandelroute begin. M’n voetstappen blijven staan in de rijp op het gras. Maar de zon laat zich al regelmatig zien. Het zal snel opwarmen. Kijk daar gaat een ijsvogeltje achter mij langs naar de andere kolk. Wah mooi! Mijn schaduw is de enige getuige van deze zeldzame en korte vliegbeweging. Mooi man!

Kijk het water van de Vecht stroomt daarginder in het Zwarte Water en zal uiteindelijk bij het Vogeleiland in het Zwarte Meer uitkomen. De stilte word doorbroken, ik hoor geroezemoes achter de rietkraag. Gak, gak en honk, honk. Het honkende geluid is van Grote Canadese Ganzen. Kijk daar komt een stelletje aanzwemmen. Ze zien me niet tegen de zon in. Mooi met die zwarte hals en kop en witte vlek op de wang.

Snel maar weer verder. Lekker die fijne nevel in mijn gezicht van de ontdooide rietpluimen. Kijk, daarginder achter in het weiland! Zeven grazende geiten en een reebok. Lekker ver weg en bij gevaar met een paar sprongen veilig in het grote rietland.

Twee buizerds zweven hoog in de lucht boven de uiterwaarden. Eentje laat zich vallen en wijst me rechtstreeks de weg naar zijn aanstaande kraamkamernest. Mooie veilige plek, maar dan wel eerst blad aan de bomen.
Poeh, is het al zo laat? Dan moet ik écht naar huis…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.