Natuurbericht: Een beetje verliefd

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week ziet Sjaak vanaf de IJsseldijk buien komen en buien gaan. Maar gelukkig geen centje pijn voor onze doorzetter…

Zonder weidevogels lijkt het een tamme boel hier in de polder. Toch valt er van alles te beleven. Onderweg scheert een sperwer over de kale weiden. Hier en daar zitten er verspreid wat witte plukjes zwanen, meeuwen en soms wat schapen op het landschap. En in de verte rijden dik ingepakte muskusrattenvangers met een quad langs de vangkooien. Ik doe het met de benewagen en dat bevalt me best. Ook zonder onze zomergasten is het hartstikke mooi hier.

De lucht zit volgepakt met wolken en af en toe is er dan weer een regenboog. Kijk daarginder wordt weer een hagelbui naar beneden gekiept. En daar komt een  vrachtboot stroomafwaarts onder de Elandbrug door, diep door het ruwe IJsselwater richting Keteldiep, Ketelmeer. Wat een machtig mooi wijds uitzicht heb ik hier vanaf de dijk over het rivierenlandschap. Vossemeer, Kattendiep, Keteldiep, Ramspol, altijd mooi hier!

Maar dan word het menens! Snel ga ik door de knieën op de natte kruin, camera in de aanslag. Een ooievaarsvrouwtje vraagt wat aandacht van haar partner. Hij wijst het af en nog eens. Eind januari! Het is nog veel te koud en vroeg voor jonkies. Over honderd dagen zouden ze dan al uitvliegen. Nou vooruit, omdat jij het bent en… omdat niet elke paring tot het bevruchten en vervolgens leggen van een ei leidt. Hupsakee! Paren dient ook om de band tussen vrouwtje en mannetje te versterken. En zo werkt het bij ooievaars. Goed bekeken!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.