Natuurbericht: Bont en blauw aan de dijk

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week is Sjaak opnieuw in het gebied van het Zwarte Water. De wandeling gaat vandaag over de dijk van Hasselt naar Zwolle.


Kijk daar is het water, dat voelt altijd weer goed. Vroeger was ik niet zo’n waterrat, ik speelde liever in het zand. Daarginder in de verte doemt een regenboog op en die donkere wolken horen erbij. Ze komen mijn kant op.

Kijk, op de slingerende Zwolsedijk kun je precies zien waar de vroegere dijkdoorbraken waren. Het instromende water sloeg grote gaten in het land net achter de dijk en vanwege de beperkte middelen werd dan maar een nieuwe dijk om de gaten heen gelegd.

In mijn ooghoeken zie ik ineens wat kleur op het water. Ongewoon, maar mijn verrekijker helpt me. Het zijn een stuurman in het zwart en de voor hem zittende roeiers in rood, blauw, groen en geel tenue. Deze bonte stoet glijdt met gezwinde spoed naar de thuisbasis van de Zwolsche Roeivereniging. De ganzen blijven rustig hun ding doen, maar twee buizerds vinden deze kakelbonte sliert toch te riskant.

Aan de andere kant van de dijk, precies op de grens met de Hasselterdijk is een eeuwenoude geul weer zichtbaar gemaakt. Deze zogenaamde Rietes vormden de uitlopers van de voormalige Zuiderzee. Na de aanleg van dijken langs de Polder Mastenbroek in de 14e eeuw verloren ze hun afvoerfunctie. Nu is naast deze oude kreek met een fraai wijds uitzicht een mooi wandelpad aangelegd. Naast de aanwezige kieviten zie ik in de natte weiden voor het eerst weer wulpen foerageren. Mooi man, het voorjaar komt er aan! Of toch niet? Kijk daar! Nee hé, daar komen ze aan, die donkere wolken. Heb ik weer…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.