Murad

Column Uitgesproken Lauk

Misschien wat lui of gewoon een heimelijk genoegen, maar ik laat me graag scheren bij een echte barbier. Op de Varkensmarkt in Raalte zit sinds kort een tweede barbierszaak, compleet met echte kappers- of barbierspaal aan de straatkant. Onlangs ben ik er binnengestapt. Eigenaar Murad is een Syrische vluchteling die hier in Salland een nieuwe toekomst aan het opbouwen is. In Aleppo was hij makelaar maar daar zit weinig toekomst in. Dat klinkt trouwens grappiger dan het eigenlijk is.

Als je onder zijn bekwame handen zo ligt te soezen in de kappersstoel, dan is dat een goed moment voor wat overpeinzingen. In een tijd dat half Nederland, inclusief sommige twitterende politici, zich ongerust maakt over een tsunami van gelukzoekende terroristische vluchtelingen en kansenparels, zie ik dat Raalte de horeca en middenstand langzaam aan het verkleuren is. Ongetwijfeld later dan in de grote steden, maar weer sneller dan in de kleinere Sallandse dorpen, vermoed ik. De aloude Chinezen, maar ook shoarmazaken, Vietnamese loempia’s en Italiaanse pizza’s (en binnenkort Italiaans ijs) bedoel ik daar niet mee. Die zijn hier al net zo gewoon als de lange lummels en patatjes oorlog van snackbar Robby’s.

De laatste jaren zijn er echter flink wat zaken bijgekomen van nieuwe Raaltenaren. Ik zie mijn stoere buurjongens heel tevreden terugkomen met hun strakke kapsels na een bezoek aan de Turkse kapper. Voorlopig nog te strak voor mij, maar dat is een kwestie van leeftijd, vrees ik.

Leuk vind ik de (halve) dialectnaam van ‘Eethuus Raalte’ (al zou Roalte nog beter zijn) van enkele jonge Turkse Raaltenaren. Ik kan daar trouwens de kapsalon bijzonder aanbevelen. Die calorieënbom heeft niets met knippen te maken maar is bijzonder smakelijk.

We zijn inmiddels in het Raalter centrum ook al twee kleine en exotische supermarktjes rijker met producten die ze bij Appie, Jumbo of Dirk niet hebben. Oftewel, in een tijd dat we het vaak hebben over leegstand en een afkalvend winkelbestand (omdat we liever via internet bestellen) zorgen de nieuwkomers voor een mooie aanvulling. Misschien goed om als gemeente daar wat extra aandacht aan te besteden. Maak onze nieuwkomers wegwijs in de Nederlandse wirwar van regeltjes, al geldt dat eigenlijk voor iedereen.

Die nieuwkomers moeten zelf ook nog een stap maken. Ik zie ze (te) weinig in besturen van lokale en regionale horeca-, middenstands- en ondernemersclubs en verenigingen. Ook zijn ze nog te onzichtbaar bij gezamenlijke acties of als sponsor van evenementen en dergelijke. Ik snap best dat als je een bedrijfje start, je de eerste jaren vooral druk bent met zorgen dat alles goed gaat lopen. En dat de aloude cultuur van samenwerken, vergaderen en overleggen, zeker in het Sallandse, nog een tikje vreemd of merkwaardig overkomt bij nieuwkomers. Andersom wordt bij collega’s soms nog wat onwennig tegen die nieuwelingen aangekeken.

Die stappen van beide kanten moeten dus nog (meer) gezet worden. Voor de rest vind ik deze verkleuring van het Raalter centrum een hele mooie ontwikkeling. En die scheerbeurt van Murad? Glad vakwerk, volgens mijn lieve beterhelft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.