Lauk: Verkleedfeest

Het verkleedfeest afgelopen dagen in Salland was heel bijzonder. Dieptepunt was natuurlijk het niet doorgaan van de Grote Sallandse optocht op zondag. Allemaal de schuld van storm Ellen. Je zal maar vrouw zijn en/of Ellen heten, dan voel je je toch best een beetje medeschuldig. Waarschijnlijk worden het het komende jaren genderneutrale stormnamen. Sommige optochten, zoals zaterdag die in Heino, gingen wel door. Daar kreeg de politiek foute afkorting VOC een nieuwe versie; Verenigd Overijssels Carnaval, goed voor de eerste prijs voor carnavalsvereniging ’t Giet Vedan. Taalkundig klopt het niet maar de volgende dag goot het wel.

Toch snapt nog lang niet iedere toeschouwer wat het verkleedfeest eigenlijk is. Je moet namelijk verkleed zijn, maar niet iedereen doet dat. En die nieuwe naam is toch zo duidelijk. Vroeger heette het verkleedfeest carnaval. Dat had een katholieke oorsprong hoewel niemand, van gelovige tot ongelovige, dat meer wist. Toen was het logisch dat sommige bezoekers geen boerenkiel of boerinnenjurk aantrokken. Bij het verkleedfeest heb je dat alibi niet.

Ik zag gelukkig dat de vele prinsen/prinsessen genoten, meestal binnenshuis trouwens. Ook hun Raden van Elf (meer of minder mag natuurlijk) en de hofdames/hofheren en dansmariekes/dansjannen genoten met volle teugen, inclusief diegenen met fysieke, psychische, intellectuele of andere beperkingen. Ikzelf heb prachtige dagen gehad met vrienden/vriendinnengroep SOS. Natuurlijk hebben we traditioneel balkenbrij gegeten bij residentie Grand Café Neuf (Soixant, Huit of Dix mag ook). Daarvoor kende ik een ongekend persoonlijk hoogtepunt. Dankzij mijn allereerste rake lucky schot knalde ik de kop van de houten vogel eraf en dus mag ik, oud-hospik, me nu schutterskoning/koningin noemen.

Vandaag, midweek, gehaktdag, (vroeger Aswoensdag) is de afsluiting. Dan wordt er traditioneel de Hollandse/Deense/Sallandse Nieuwe gehapt. Met wit/zwart/bruin/kleurloos brood. Daarmee is de vasten/meditatieperiode/bezinningstijd/afvalchallenge begonnen. Die duurt veertig dagen (maar meer of minder dagen mag ook). Daarna is het gezellige Eierfeest/Lentefeest dat vroeger Pasen/Pesach werd genoemd. Tegenwoordig kan die naam natuurlijk niet meer.

Namen die een bevolkingsgroep, hoe klein dan ook, uitsluiten of te kort doen, die zijn helemaal passé. Voor mijn journalistieke collega’s (M/V) zie ik grote uitdagingen. Er moeten veel foute woorden veranderen. Waarom is de Stentor trouwens naar een mannelijke Griekse heraut genoemd? De tweede betekenis van stentor, een eencellig diertje, is al veel sekseneutraler.

Waarom moet in augustus Stöppelhaene altijd weer geopend worden door burgemeester, pastoor en dominee en komt er nooit een ongelovige of humanist aan bod? Of in ieder geval een serieuze twijfelaar aan het hiernamaals. Waarom is er bij datzelfde oogstfeest een Oogstkoningin en Sallandse Boer en nooit een Oogstkoning en Sallandse Boerin? Allemaal vragen.

Broekland en Okkenbroek, dat kan nog, maar de naam Heino is veel te mannelijk. Gelukkig is voetbaltrainer Rons Jans (oud-leraar/lerares Duits/alle andere talen) met zijn nauwe relatie met Marjo, zijn Raalter partner (M/V) beschikbaar om te vertellen welke woorden nu echt niet meer kunnen. Al heeft Marjo haar Raalter achternaam Schwarte niet mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.