Heino pakt groots uit met weekend vol activiteiten

HEINO – Heino laat Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart niet ongemerkt voorbijgaan. De Wereldwinkel en Vrouwen van Nu hebben de handen in ineengeslagen en samen een aantrekkelijk weekendprogramma in elkaar gezet. “Het is echt gericht op vrouwen, maar mannen worden zeker niet aan de deur geweigerd,” verzekeren de organisatoren.

In tegenstelling tot veel andere landen is Internationale Vrouwendag in Nederland geen officiële feestdag. Maar Rita Kolk en Jannie Nijmeijer van de Wereldwinkel in Heino vinden dat ook hier de achtste maart niet stilletjes voorbij mag gaan. “Het landelijke thema is dit jaar ‘vrijheid’; de mondiale slogan is ‘each for equal’, gelijkheid dus. Daar is in Nederland nog steeds geen sprake van. Kijk alleen maar naar de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen. Internationale Vrouwendag is daarom in ons land ook echt nog nodig,” benadrukt het tweetal.

Bereidwilligheid

Voor de organisatie zochten Rita en Jannie contact met de plaatselijke afdeling van Vrouwen van Nu. “We wilden eigenlijk in 2019 al iets opzetten, maar toen was het te kort dag om het goed te regelen,” vertelt Rita. “Nu hebben we beide een jubileumjaar – de Wereldwinkel bestaat dertig jaar, Vrouwen van Nu 85 jaar – en is het een mooi moment om flink uit te pakken. Samen met Jacqueline Eerenstein en Riekie Wessels van Vrouwen van Nu vormen wij de werkgroep. De samenwerking verloopt erg prettig.” Ook het enthousiasme en de bereidwilligheid van de mensen en organisaties om hen heen, stemmen de dames vrolijk. Jannie: “Iedereen die we om medewerking gevraagd hebben zei direct ja. Iedereen wil helpen en haar steentje bijdragen. Dat is ook waar Heino, en eigenlijk heel Salland, bekend om staat. Mensen staan hier voor veel dingen open, iedereen is welkom en er wordt samen veel bereikt.”

Bijzondere lunch

Het weekend wordt op vrijdag 6 maart geopend met de film Suffragette in het filmhuis in het Dorpshuus. “Een prachtige, indrukwekkend film over vrouwen en stemrecht in Engeland in het begin van de vorige eeuw,” weet Jannie. Rita laat zich verrassen. “Ik heb er veel over gehoord en ben erg benieuwd naar de film. In het filmhuis is plek voor 36 mensen. Kaarten moeten vooraf gereserveerd worden. Als blijkt dat er veel mensen op de wachtlijst staan, wordt de film een dag eerder ook al vertoond.”

De enige vrouwelijke wethouder van de gemeente Raalte, mevrouw Toeter, opent om 10.00 uur de zaterdag. In het Dorpshuus staan die dag kraampjes, er is een ontmoetingstafel en mensen kunnen deelnemen aan diverse workshops. Halverwege de dag is er een lunch. “Dat wordt een bijzondere maaltijd,” verzekert Rita. “Vrouwen van Hier en Daar, zo noemen wij ze, verzorgen de gerechten. Dit zijn bijvoorbeeld migranten uit Thailand, Jemen en Venezuela die bij Taalplein Heino de Nederlandse taal leren. Zij bereiden gerechten uit hun eigen land of cultuur. De mensen van de stichting voor verstandelijk beperkten NiLoKa, die in het Dorpshuus werken, maken de soep. De lunch draait echter niet alleen om het eten, het gaat vooral om de verschillende verhalen die al deze vrouwen hebben. Elkaar ontmoeten, oog hebben voor elkaars vrijheid en de onderlinge verbinding, daar draait het om.”

Geraakt

Twee dames van de Red Horse Company verzorgen na de lunch een presentatie. Rita: “De Red Horse Company is een stichting die vrijwilligerswerk doet op de Filipijnen. Ze begonnen als een echte mannengroep, maar er zitten nu ook vrouwen bij. Twee van hen komen daarover vertellen en lichten toe wat zij specifiek als vrouwen daarin kunnen betekenen.” Op zondag is de laatste activiteit: een vriendendienst in de Nicolaaskerk met als thema Vrouw en Vrijheid. “We hebben een heel mooi programma in elkaar gezet,” is Rita trots. Jannie: “De film die we straks draaien, de ontwikkeling van de vrouwenemancipatie door de jaren heen: ik merk dat het me allemaal heel erg raakt. Het is echt een drijfveer om er straks samen iets moois van te maken.”

Programma Internationale Vrouwendag in Heino

Vrijdag 6 maart 2020
20.00 uur: Film Suffragette in het filmhuis
Kosten: 8 euro. Kaartverkoop aan de balie van het Dorpshuus

Zaterdag 7 maart 2020
Locatie: het Dorpshuus
10.00 uur: Opening door wethouder Toeter

10.00 – 16.00 uur: Kraampjes Vrouwen van Nu, Amnesty International, Wereldwinkel Heino en een ontmoetingstafel

10.00 – 12.15 uur: Workshops
Meditatie en beweging door Marriët van Elewoud
Collage maken met thema Vrijheid
Harmonicaboekjes maken door Christien de Jong en Roely Jansen
Stembevrijding door Maaike Gerritsen
Kosten: 5 euro per workshop. Opgave verplicht, tot 2 maart aan de balie van het Dorpshuus

12.30 – 13.30 uur: Lunch verzorgd door vrouwen van Hier en Daar
Kosten: 6 euro per persoon. Opgave verplicht, tot 2 maart aan de balie van het Dorpshuus

14.00 – 14.45 uur: Presentatie Gerda Wellenberg en Aline Mulder van Red Horse Company

15.00 – 15.45 uur: Optreden vrouwenkoor Sincero

Zondag 8 maart 2020
10.00 uur: Vriendendienst met thema Vrouw en Vrijheid in de Nicolaaskerk

Tekst en foto: Jolien Koerhuis

Rita Kolk (links) en Jannie Nijmeijer (rechts) van de Wereldwinkel organiseren in Heino samen met Jacqueline Eerenstein en Riekie Wessels van Vrouwen van Nu allerlei activiteiten rondom Internationale Vrouwendag. “We hebben een heel mooi programma.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.