Heetense Anna Grotentraast wint Vrouw in de Media-award

HEETEN – De 16-jarige Anna Grotentraast heeft de Vrouw in de Media Award 2019 Overijssel gewonnen. De Heetense boerendochter kreeg maar liefst 70 procent van de stemmen. De Zwolse ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots eindige met twaalf procent als tweede.

Anna maakte grote indruk toen zij op 1 oktober op het Haagse Malieveld ruim tienduizend boeren toesprak en vertelde hoe moeilijk haar ouders het als melkveehouders hebben. Later sprak ze ook bij de Boerenbrunch op de Dam in Amsterdam. Enkele maanden daarvoor had de havo-scholiere als schoolopdracht voor het Carmel College Salland in Raalte een column geschreven over de vele kritiek die boeren zoals haar ouders vaak krijgen. Haar verhaal ging via Facebook viraal en werd vele tienduizenden keren gelezen. Ook op het volle Malieveld maakten haar woorden veel los.

“Zoveel negativiteit over de boerensector waardoor mijn vader en moeder zelf gaan twijfelen of ze het dan echt zo slecht doen. Kunnen ze het nog wel goed doen? Dan zou je denken, waarom doen ze het dan nog? Waarom zou je een leven lijden waarin iedereen negatief lijkt te zijn, waarin er veel druk op je staat. Zowel van de burger, bank en overheid. Ze doen het omdat ze zijn opgevoed met de liefde voor het boerenleven, opgegroeid tussen de koeien en het gras. Het is daarom dat het mij zo pijn doet hun zo verdrietig te zien. Veel onzekerheid en een negatieve druk leiden tot slapeloze nachten. Terwijl ik weet dat mijn vader en moeder alles geven voor het bedrijf, ze zullen altijd hun best blijven doen en alles opzijschuiven. Het is een levensstijl, geen werk. Dus denk een keer extra na als je wat negatiefs wil zeggen, we doen ons uiterste best.”

Het leverde haar een daverend applaus op in Den Haag. De Heetense was een week voor de boerendemonstratie op het Malieveld ook al in Den Haag geweest. Op uitnodiging van de SGP-fractie werd ze toen rondgeleid in de Tweede Kamer. “We vonden het een rake column,” liet Tweede Kamerlid Roelof Bisschop uit Staphorst destijds bezoek weten.

De Vrouw in de Media Award 2019 en de twaalf regionale media-awards (per provincie één) zijn een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en sprekersbureau ‘ZijSpreekt’. Landelijk gaat het om tien genomineerden en daarnaast dus tien per provincie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.