Gewoon Carolien: Hoe ga je om met projectie?

Het gebeurt vaak dat mensen een activiteit, wensen, gedachten, emoties en andere zaken bij zichzelf afwijzen, ontkennen en verdringen terwijl zij het toeschrijven aan een ander persoon of een situatie. Een voorbeeld is iemand die geen contact meer met een ander wil en zegt: ‘jij bent boos geweest’ en dan zegt ‘zo ben ik niet’. Ze kunnen zelf dan moeilijk boos zijn, ze onderdrukken dat. Dat noemen we projectie.

Het gebeurt vaak onbewust. Door het projectie-afweermechanisme gaan we zaken die er wel zijn, maar die we moeilijk accepteren van onszelf, niet aan. Hoeven we niet te veranderen. Bij projectie sta je niet meer open voor een gesprek, maar laat een mens zich leiden door emotie. Hoe meer emotie, hoe groter de projectie, vaak ook hoe langer de persoon de gevoelens of activiteiten verdrongen heeft.

Je kunt het voelen wanneer iemand een projectie op jou legt. Meestal voel je eerst verwarring, omdat het beeld dat iemand van jou maakt, niet klopt met wie jij bent. Er komt daarna bijna altijd een neiging om jezelf te verdedigen. Je wilt immers het beeld bijstellen. Maar ach, als iemand al een beeld heeft, kun je al niet meer met hem praten. En als je jezelf of de situatie gaat uitleggen, word je een onderdeel van het verhaal dat iemand in zijn hoofd heeft. Dan komen machteloze gevoelens, want je kunt de ander niet bereiken. En daarna komen twijfels. Is het misschien waar wat er gezegd wordt, inderdaad niet oké dat je boos was? Hoe ga je dan met projecties om?

Wat voorbeelden en hun reacties. Als iemand een beeld op je plakt, kun je niks doen, een spiegel zijn. Het kan zijn dat de ander niet eens merkt dat je niks zegt. Soms dooft het vuur dan bij de ander. Het beeld kan echter ook lang blijven bestaan. Dus soms is het ook nodig om een gesprek aan te gaan als je met elkaar samenwerkt, samenleeft of een gemeenschappelijk doel hebt. Aangeven dat het niet prettig voelt mag, met het doel van verbetering. Wil niet zeggen dat dit altijd gaat helpen maar het geeft wel aan waar je zelf staat en dat dingen anders mogen. Projecties blijven altijd leerlessen om bij jezelf en je waarheid te blijven.

Reageer gerust: staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.