Gerlant: Verstikkende stof

Twee persberichten op een dag deze week. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) trekt aan de rem, want het is in Nederland nog nooit zo slecht geweest op het gebied van biodiversiteit. Vele diersoorten verdwijnen dat dat komt door de stikstof dat door boeren is geproduceerd. Daarnaast beweert Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de stikstofuitstoot door de landbouw in dertig jaar nog nooit zo laag is geweest. De tegenstelling kan niet groter zijn. De overeenkomst ook niet.

Het WNF-rapport is 69 kantjes dik. Het is best een gedegen geschreven rapport, maar de conclusie dat de verslechtering van de biodiversiteit komt door de landbouw en het stikstof, is slecht onderbouwd. Het CBS, dat zijn onze onafhankelijke rekenmeesters, zijn niet zoveel papier nodig. Een paar tweetjes en een grafiek.

Dertig jaar zijn ze aan het tellen en rekenen geweest. De uitkomst is desastreus. Vanaf de jaren ’90 is het alleen maar slechter gegaan met onze natuur. Soorten zijn zelfs verdwenen. Er moet nu actie ondernomen worden. Tenminste, als ik de bureaucraten van het WNF moet geloven.

De hazen, fazanten en dergelijke die eind jaren ’80 door het landschap scharrelden zijn tegenwoordig een rariteit. Vlinders en insecten waar we toen last van hadden, zijn er niet meer. Uit de ontstane commotie begrijp ik dat het een zorgwekkende situatie is. Als je het grotere plaatje bekijkt, je de cijfers van het CBS eroverheen legt en de geschiedenis kent, zie je dat vanaf de jaren ’90 het huidige Natura 2000-beleid is ingezet. Boeren zijn uitgekocht, landbouwgrond is omgezet in nieuwe natuur, ecoducten en wildtunnels zijn aangelegd en goede landbouwgrond is verdwenen. Het verschralen van die nieuwe natuur is een zaligmakend subsidie slurpend ding geworden. Hele volksstammen leven er van.

Er is ook positief nieuws, maar daar praten ze niet over. We hebben in de afgelopen dertig jaar weer diersoorten teruggekregen, die we daarvoor verjaagd hadden. Unieke dieren die zich allemaal tegoed doen aan wat de natuur hun geeft. Het gaat om roofdieren, zoals uilen en valken. Maar ook de vos is terug. Soms een wolf. En vergeet vooral de (steen)marter niet. Dertig jaar geleden liepen de kippen bij mijn ouderlijk huis nog vrolijk en vrij buiten te scharrelen. Tegenwoordig zitten ze achter het gaas. Het is niet zo moeilijk om te raden waar de wilde konijnen, hazen en fazanten die toen leefden zijn gebleven.

De das is ook terug. Hier in de omgeving zijn er zelfs diverse burchten gekomen. Beschermd door de wet, vreten die dassen alles wat los en vast zit: van eieren tot jonge kuikens en jonge hazen. Ook wroeten ze elke pier die ze uit de grond kunnen krijgen om op te peuzelen. Maar de steenmarter is erger.

Dertig jaar geleden is het huidige mestbeleid uitgevonden. Het verplicht injecteren van de mest in de grond. Pennenlikkers hadden bedacht dat het beter was voor het milieu. Een idiote gedachte, want als dat spul in de grond hoorde, zou de natuur, de koe of het varken zelf wel een gaatje graven en er wat instoppen. De natuur zit immers goed in elkaar en stront hoort dus niet in de grond, maar erop. Het gevolg: vergiftiging en het uitsterven van insecten.

Waar beide berichten aan voorbij gaan is de enorme toename van mensen. Die predatorsoort doet niks anders dan het bebouwen, verstenen van wat dertig jaar terug nog goede landbouwgrond was. Waar het mest boven op de grond werd uitgereden en wormen en andere insecten welig tierden. Fazanten, hazen en konijnen rondscharrelden, vlinders dwarrelden en vogeltjes wat te eten hadden.

‘We moeten nog meer nieuwe natuur. We moeten nog meer diersoorten gaan beschermen. We moeten nog meer, we moeten nog meer…’ Ze willen nog meer subsidie hebben en stikstof is de smoes.

Een halvering van het aantal wilde dieren en het is de schuld van de boer. Echt, ik heb mij deze week een paar keer moeten verbijten om zoveel dommigheid.

gerlant@regiobode.nl

6 REACTIES

 1. Dus in de landen waar (nog) niet geïnjecteerd hoeft te worden barst het van de insecten, ook in Duitsland dus.. Ik denk, nee,. weet zeker dat een te grote concentratie van meststoffen een oorzaak is. Geïnjecteerd of uitgereden. Eigenlijk kan iedereen dat wel nagaan bodem kan maar een bepaalde hoeveelheid opnemen, alles wat meer is wordt ongezond.
  Of het nou stikstof is of wat dan ook, we beseffen onderhand dat intensieve landbouw en veehouderij desastreus is voor de natuur. Wereldwijd. Niet enkel in Raalte. Natuurlijk komt dat door de toename van mensen zoals beschreven en opschaling ->globalisering. Nederland moet ervan af van het bijna grootste landbouwproducten leverende land te (willen) zijn. Langzaamaan afschalen dus, wat meer betalen zodat de boer ook eens wat verdient. Als die vermaledijde grootgrutters tenminste…..

  • Wanneer je het hebt over te veel mest, dan zou het kunstmest moeten zijn. Je haalt wat, maar brengt niets, dus zou je kunnen zeggen dat je uitgepierde grond krijgt. Met organische mest breng je wat, en je moet zorgen dat dit in evenwicht is met wat je haalt. En hiervan te veel geloof ik niet want kijk maar eens onder een koeienflats in de weide, je ziet dan heel veel beestjes! En bovengronds brengen lijkt mij voor het bodemleven beter dan injecteren.

   • @H. Een koeienflats in de weide is heel wat anders dan twintig koeienflatsen in de weide op 1m2. En dat is waar we het over hebben. Die twintig is uit de lucht gegrepen, kan net zo goed het dubbele of de helft zijn. Maar het gaat om het idee, ook geen evenwicht.

    • Jazeker wel, destijds de mooie documentaire ook, zijn manier van boeren, o.a. met de giertank bovengronds uitrijden, mocht niet van de overheid! Kreeg toen ook al geen gehoor bij de (deskundigen) Gevolg, zoals ik het zie, heeft hij nu alleen zijn groentetuin nog.
     Voor wat betreft het aantal koeienflatsen in de weide, ik zou zeggen tel ze eens wanneer je koeien in de wei ziet, valt je vast mee!

 2. Mee eens, maar 1 ding vergeet je. De terugkeer van nieuwe en oude diersoorten is voor een groot deel toe te schrijven aan het natuurbeleid van de afgelopen 30 jaar. Als dat niet was ingezet vanaf de jaren ’90 was de biodiversiteit, vrees ik, alleen maar teruggelopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.