Gerlant: Schoenen

Het zijn mijn schoenen die in Raalte al onderwerp van gesprek zijn. Voordat de bus gaat rijden hebben we het er al over. Een boerin wil weten of dit dan de beste schoenen voor mij zijn. Ik heb versleten voeten en een lage dag lopen of staan is slecht vol te houden. Ik bekoop het altijd met een paar dagen met de voeten omhoog liggen. Meegaan naar Den Haag deze week was dus meer dan een afweging over het wel of niet zin hebben van deze actie.

De sfeer in de bus was goed en nadat we in Haarle een groep opgehaald hebben, reden we naar Den Haag. Pas aan het einde van de Utrechtsebaan horen en zien we de eerste trekkers. Voor de rest is het een zorgeloze rit zonder oponthoud.

Ze mochten het Malieveld niet op met de trekker. De grasmat is doorgezaaid en moet herstellen van de vorige protesten, zegt Staatsbosbeheer. Het gevolg is dat wij een paar kilometer moeten lopen naar de  ‘Koekamp’, waar het protest nu gehouden wordt.

Wat doe je dan als Sallandse boeren? Je steekt die troosteloze vlakte dwars over en maakt ondertussen grapjes dat een paar vrachten stront echt wonderen zou doen. Een geoefend oog ziet direct: de grond is zo dood als een pier. Daar groeit geen gras meer op voor de komende evenementen in het voorjaar, wat door Staatsbosbeheer als reden werd opgegeven. Maar dat mocht niet, werd mij verteld. Het Malieveld was een natuurgebied: het symboliseert het verschil tussen hoe ‘groen Nederland’ denkt en hoe de gemiddelde boer eer tegenaan kijkt.

De binnenstad is flexibel afgezet met legervoertuigen. Trekkers en boeren mochten er niet in. De groep uit Haarle probeerde het toch, maar werd teruggestuurd. Op de Koekamp was het gemoedelijk, maar koud. Rode draad door de dag was het aangekondigde onderzoek dat de volgende dag gepubliceerd zou worden door het Mesdag Zuivelfonds. Er waren hoge verwachtingen.

Ik ben even naar het Binnenhof gewandeld. In spijkerbroek, dikke winterjas, een petje van een loonbedrijf en op mijn nette, sportieve schoenen liep ik even langs. Oud-vakbondsman van de varkenshouderij, Jan Schokker, had die morgen in de bus al verteld over een demonstratie lang geleden. Een boer had in de haast om de bus te halen in de gauwigheid de oude vieze klompen aangedaan en was vervolgens de hele dag op TV. De agenten bevestigen mij. Het totale plaatje, maar schoeisel was toch wel een goede indicatie voor wie de boer was.

Op de Koekamp bleef de sfeer erin. Zo’n 2500 man schat ik, met hier en daar strontlaarzen. Boeren onder elkaar. De enkele Hagenezen die kwamen kijken, keken hun ogen uit. Niet naar de trekkers, maar naar het boerenvolkje dat zo af en toe heel hard; ‘boeren, boeren, boeren’ scandeerde. Dat was toch niet normaal.

Op de terugweg bedacht ik me hoe ik hier een verslag voor de krant van moest maken. Dat kon ik niet. Er waren lang niet de aantallen die de organisatie had verwacht. ‘Groen Nederland’ heeft een hekel aan stront, trekt aan de touwtjes en gaan ze er onder krijgen. Ze mochten nu al niet meer over snelweg met de trekker, en op een enkel incident na heeft men zich hier aan gehouden. Niet op het Malieveld en niet naar het Binnenhof. De premier en de minister kwamen niet opdagen en de spierballentaal die uit de speeches naar voren kwam, zag ik in de eerste nieuwsberichten niet geslikt.

De schoenen hadden mijn voeten gesloopt, maar hun ding bewezen. De dag met de voeten omhoog zitten heb ik dan ook ingevuld met het live bekijken van de presentatie en het interpreteren van het rapport. Waar boeren denken dat ze het deksel op de beerput hebben, zie ik dat de deksel van de put af is.

Tegen die boer die elf uur had gereden om zijn trekker op het strand in Scheveningen te parkeren een persoonlijk woord: jij vertelde mij dat het nu nog kon. Dat het volgend jaar misschien wel heel anders was. Je vader geen zin meer had in al die veranderende regels en dat ik soms ook niet zo positief over de toekomst schrijf. Juist jij, juist jullie zitten met je bedrijf met gedeeltelijk potstal, bovengrondse drijfmest uitrijden en natuurbeheer het kortst bij de toekomst. Op het YouTube-kanaal van Foodlog staat deze week een interview met Tjeerd de Groot over kringlooplandbouw. Kijk dat eens. Geen zorgen maken, maar volhouden.

Het duurde zes hele minuten voordat er antwoord uit de Tweede Kamer kwam toen ik mijn conclusie over het Mesdag-rapport op Twitter zette. Zien jullie waar de schoen wringt?

Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.