Gerlant: Actie, Agractie!

Er gaat een wereld voor je open als je in Nederland actie wilt voeren. Ik ga op 21 maart met een stel boeren actievoeren in Zwolle-Zuid. Het gaat om bewustwording. Verduidelijken waarom boeren het afgelopen half jaar actievoerden. Een ieder op zijn of haar manier. We laten zien waar de pijn zit voor de boeren. We gaan onbewerkte producten verkopen voor prijzen die boeren beuren als hun product in de vrachtwagen gaat richting de fabriek, naar de tussenhandel en naar de consument.

Wat we eigenlijk willen is in gesprek gaan. We noemen het geen demonstratie. Want dan kan je, als je er een paar grote trekkers bij zet, net zo goed tegen een dikke boom ergens in het veld gaan praten. Actievoeren dus. Of demonstreren. Maar eigenlijk is het niks meer dan dan wens om met elkaar in gesprek te gaan. De ander te interesseren.

Jullie weten allemaal hoe ik in de vorige herfst publiekelijk afstand heb genomen van de acties die georganiseerd werden door de Farmers Defence Force (FDF). Dat heb ik deze week weer gedaan, toen ik op het spreekuur zat van de wijkagent in Zwolle-Zuid. Als je wil dat iets netjes en ordelijk verloopt en de politie je beste vriend is, begin je met een gesprek met de wijkagent. Zo heb ik mijzelf voorgehouden.

“Dus geen opstoppingen met allemaal trekkers? En geen dit? En geen dat?” Allemaal dingen die ik ontkracht heb. Dat een boer 35 cent voor een liter melk kreeg. Of bijvoorbeeld 13 cent voor een kilo aardappelen. Ze vond dat consumenten zoiets ook wel mochten weten. Het was het enige moment dat ze uit haar professionele rol viel en als mens reageerde. ‘Of we om meer plekken in de stad actie wilde voeren’, was ook een vraag. “Op dit moment niet, en het duurt nog zes weken. Maar mocht de groep te groot worden, dan splitsen we misschien wel op. En misschien dat we dan ook naar het winkelcentrum in de AA-landen gaan. Maar niet eerder dan na overleg met jullie.” Ze zoekt nu dingen voor ons uit.

‘Ons’, want we zijn al met een clubje. Maar iedereen mag meedoen. Rudie Freriks uit Luttenberg komt met melk. Jolanda Kieftenbeld uit Haarle komt met eieren. Annuska de Jongh de Leeuw–Ogink uit Wijhe met aardappelen en uien. Antje Kingma uit Dalfsen komt, Maurits von Martels uit Vilsteren doet mee. De contacten met Agractie zijn gelegd. Nu moeten jullie alleen nog weten waarom we voor Zwolle-Zuid hebben gekozen. Deze boerenzoon, Zuthemer, columnist en verslaggever in Salland wiens privéleven grotendeels in Zuid afspeelt, merkt dat hij zich steeds vaker de schompes praat op verjaardagen en partijen. Veel mensen hebben echt geen idee wat er op het platteland afspeelt.

Praten met elkaar en niet over elkaar brengt mensen verder. Mensen die goed geïnformeerd zijn hebben begrip voor elkaar. Mensen die goed geïnformeerd zijn, gaan anders denken. Dat werkt naar twee kanten. Mensen die met elkaar praten zijn beter voor elkaar en komen samen verder.

Wil je meedoen? Wil je helpen? Of heb je verstand van bestrijdingsmiddelen en rode velden? Het is een discussie die over enkele weken ook weer begint, dus kan je daar over praten? Meld je dan bij onderstaand mailadres aan.

Agractie houdt acties op veertig plaatsen door heel Nederland. Wij gaan naar Zwolle; de stad in onze eigen achtertuin. Ben jij agrariër of sympathisant rond deze stad? Mail me dan. Woon je verder weg? Mail dan naar actie@agractie.nl. Zij coördineren de acties in de overige steden. Stiekem hoop ik dat jullie zo massaal meedoen, dat wij in elke Zwolse wijk ons ding kunnen doen. Landelijke media-aandacht komt er massaal. Verandering, bewustwording en begrip komt door actie te ondernemen. Te gaan praten. Dat zag ik bij de wijkagent. Die is al om.

Maar eerst moet deze Sallandse column de IJssel over: Gelderland en de rest van Nederland in. Daar ben ik jullie voor nodig! Willen jullie dit delen?

gerlant@regiobode.nl

4 REACTIES

 1. Om de burger in Zwolle te informeren over de leugens als zouden boeren de veroorzakers zijn van de stikstofcrisis kan nooit kwaad natuurlijk. Maar deze leugens komen uit Den Haag, dus daar moet je zijn wil je die leugens ongedaan maken. Maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk!

  • Onderaan beginnen, zoals Gerlant al aangeeft. Dus bij de wijkagent.
   Als ze het goed doen, klimt dat vanzelf omhoog. Of zuidwest dan. Vanaf Zwolle gezien.

  • Door gedwongen schaalvergroting zijn boeren helaas de grootste veroorzakers. Dankzij Den Haag en de banken. Of misschien wel door de banken en Den Haag. Schaalverkleinen zal ook tijd nodig hebben. Hopelijk houden we het lang genoeg droog..

  • @H. Hmm, toch interessant om dit artikel te lezen, Googel maar even op de eerste regel dan komt het hele artikel:

   Boer Kok (84) weet het al een halve eeuw: de landbouw verwoest de natuur en móet veranderen

   Boer Herman Kok (84) uit Hoogland ligt al zijn hele leven overhoop met beleidsmakers, wetenschappers en collega-boeren. Hij waarschuwde decennialang dat de industriële landbouw de natuur zou verwoesten en ziet inmiddels zijn gelijk bevestigd. ,,De enorme stikstofuitstoot heeft desastreus uitgepakt voor vogels, insecten en planten.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.