Fietsmaatjes fietsen acht keer naar de maan

(Ingezonden mededeling)

Overijssel is ook dit jaar weer groen bezig. Project Fietsmaatjes 2019 was een groot succes, want in totaal deden er meer dan 5000 mensen aan mee. Vanaf de start van juni tot het einde van november namen deze werknemers van 334 verschillende bedrijven de moeite om met hun fiets naar werk te gaan.

CO2-uitstoot en calorieverbranding

In totaal hebben de fietsmaatjes in dan half jaar een afstand van 3,4 miljoen kilometer afgelegd. Om te vergelijken: dat zijn acht ritjes naar de maan! Dankzij hun inspanningen is er met het project 462 ton CO2-uitstoot voorkomen. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van maar liefst 100 huishoudens. Daarnaast verbrandden zij met zijn allen niet minder dan 105 miljoen kilocalorieën. Dat is hetzelfde als 35.000 kilo aan patat verbranden! Omgerekend verbrandde ieder deelnemer per maand 3.500 kilocalorieën. Dat bespaart toch weer een paar ritjes naar de sportschool. Deze gegevens laten er geen twijfel over bestaan: project Fietsmaatjes is niet alleen gezond voor de planeet, maar ook voor wie eraan meedoet. Het derde voordeel is dat degenen die de fiets boven hun voertuig verkiezen veel op brandstofkosten kunnen besparen en daarnaast geld kunnen verdienen aan fietsen. Het is dus ook goed voor de portemonnee.

Oud-deelnemers fietsen nog steeds

Het is niet de eerste keer dat Fietsmaatjes werd georganiseerd. Ook in 2017 was het een succesvol, doch wat kleinschaliger, project in Twente. 1900 medewerkers van 250 bedrijven meldden zich aan om een halfjaar lang met de fiets naar werk te gaan. Interessant is dat ongeveer 85 procent van deze oud-deelnemers nog steeds per week meerdere malen de fiets pakt. 60 procent houdt het zelfs vol om minimaal drie keer per week op de fiets naar werk te gaan.

Fietsvakanties

Het is duidelijk. Fietsen is gezond. Projecten als Fietsmaatjes helpen Nederlanders een andere blik te werpen op de fiets als vervoermiddel, maar ook als recreatiemiddel. Zo werden er in 2018 in Nederland maar liefst 1,1 miljoen fietsvakanties gevierd. De auto blijft dus steeds vaker voor de deur staan. In Nederland heeft men er ook alle mogelijkheid toe. Het fietswegennet is niet alleen goed en veilig aangelegd, maar ook nog eens heel groot. Zo biedt ons land 88.000 kilometer aan fietspaden en lokale wegen voor onbezorgd fietsplezier. Degenen die op fietsvakantie gaan of een fietsdagtocht willen ondernemen, kunnen gebruik maken van navigatie om hun bestemming te bereiken. Hiervoor is het verstandig een sim only abonnement te gebruiken, omdat het dataverbruik dan minder kost. Natuurlijk moet men ook een houder aanschaffen, zodat de telefoon op het stuur vastgezet kan worden. Een navigatiesysteem of telefoon in de hand houden tijdens het fietsen mag namelijk niet meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.