Deventer Boekenmarkt 30 jaar

(Ingezonden mededeling)

Jaarlijks wordt er in het centrum van Hanzestad Deventer Europa’s grootste boekenmarkt gehouden. Dit is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden en in 2019 werd de boekenmarkt voor de 31ste keer georganiseerd. De toenemende belangstelling voor de Deventer Boekenmarkt toont aan dat digitale boeken het nog bij lang na niet halen bij de klassieke papieren boeken.

Hoge bezoekersaantallen

De hoeveelheid bezoekers die jaarlijks de Deventer boekenmarkt bezoeken, vertoont een stijgende lijn. Dit geeft al aan hoe populair boeken in Nederland nog zijn, ondanks het digitale tijdperk. De eerste Deventer Boekenmarkt werd gehouden in 1989. Er deden ruim 100 boekenkramen mee. De laatste editie van de Deventer Boekenmarkt had maar liefst 875 boekenstands. Totaal is de boekenmarkt ruim 6 kilometer lang en beslaat deze een groot gedeelte van de IJsselkade. Naast talloze boekhandelaren uit het land, doen ook diverse antiquariaten mee. Er zijn talloze boeken te verkrijgen. Van leesboeken, informatieboeken, plattegronden, strips en antieke boeken. Gemiddeld bezoeken gemiddeld ruim 125.000 bezoekers de Deventer Boekenmarkt. In 2009 was het erg regenachtig weer. Toen kwamen er ‘maar’ 75.000 bezoekers op de boekenmarkt af. In 2008 en 2014 bezochten ruim 130.000 bezoekers de boekenmarkt, wat als record gezien mag worden.

Bereikbaarheid van Deventer Boekenmarkt

De Deventer Boekenmarkt trekt een zware wissel op de stad Deventer. Vooral de bereikbaarheid komt in de knel. Gelukkig is de stad goed met de trein bereikbaar. Het station ligt in het centrum van Deventer, op zo’n drie minuten van de boekenmarkt. Maar de auto blijft natuurlijk het meest populaire vervoersmiddel, waarmee duizenden mensen uit het hele land naar Deventer trekken. Er kan geparkeerd worden in de diverse parkeergarages in de binnenstad, maar die zullen snel vol zijn. Daarom is parkeren op een grote parkeerplaats langs de A1 ook een optie. Bezoekers worden dan met pendelbussen naar de boekenmarkt gebracht. Het is raadzaam om de autoverzekering na te kijken. Met zoveel auto’s bij elkaar is de goedkoopste autoverzekering misschien niet voldoende. Met een beperkt casco of allrisk autoverzekering kan nog steeds de goedkoopste autoverzekering uitgekozen worden, maar dan met betere dekkingsvoorwaarden.Het tuinfeest

Tijdens de Deventer Boekenmarkt vindt er nog een heel programma plaats met andere activiteiten. De meest bekende activiteit is het Tuinfeest. De avond voorafgaand aan de boekenmarkt vindt het Tuinfeest plaats in de oude binnenstad van Deventer. Het Tuinfeest is een poëziefestival, waarop talloze mensen poëzie voorlezen uit eigen of andermans werk. Omdat het Tuinfeest plaatsvindt in de historische binnenstad in de middeleeuwse tuinen van Theater Bouwkunde, geeft dit een heel bijzondere sfeer. Ook het Tuinfeest trekt vele bezoekers naar de binnenstad van Deventer. Naast het Tuinfeest en de boekenmarkt vinden er nog allerlei andere nevenactiviteiten plaats, zoals muziek- en theateroptredens, exposities en de dag van de boekenmarkt is het ook koopzondag. De winkels zijn dan geopend en is de Deventer binnenstad een zeer gezellige plek om te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.