De kop is eraf: carnavalsverenigingen gemeente Raalte wisselen kranten uit

RAALTE – Het is een in de loop der jaren flink gegroeid feestelijk voorafje aan het carnaval: de uitwisseling van de eigen carnavalskranten. Vrijdagavond vond deze handeling door de zeven in de gemeente Raalte actieve carnavalsverenigingen plaats in de ‘Zwabberdelle’, oftewel Zaal Zwakenberg. De keuze voor de residentie van CV de Zwabberaars was geen toeval. Deze Raalter vereniging bestaat dit jaar namelijk 44 jaar, een jubileumjaar in carnavalskringen.

Lyon Hutten uit Nieuw-Heeten, bezig aan zijn laatste jaar als voorzitter van het regioberaad van de zeven verenigingen, mocht de Zwabberaars vanaf het podium bedanken voor alles wat ze gedaan hebben en nog zullen doen. Dat leverde een daverend applaus op uit de volle zaal met vooral bezoekers met steek, veren en kleuren van de eigen carnavalsvereniging.

De jubilerende Zwabberaars kregen ook nog een bijzonder cadeau van de andere Raalter carnavalsvereniging. Prins Laurens de Eerste van de Stöppelkaters mocht zijn collega prins Rudi de eerste (buiten carnaval zijn ze bekend als respectievelijk Laurens Veldmaat en Rudi van Breen) een nieuwe scepter aanbieden, een van de belangrijkste onderdelen van het prinsschap. De nieuwe scepter is overigens nog niet klaar, prins Rudi de eerste moet dus nog heel even geduld hebben.

Songfestival

De jubilerende Zwabberaars staan, waarschijnlijk ook al 44 jaar, bekend om hun grote voorliefde voor het Nederlandstalige lied. Ook deze vrijdagavond bleek dat tijdens optredens van een keur aan artiesten. Daaronder ook de prinsen (of leden van hun Raden van Elf) die tijdens een speciaal songfestival het podium op moesten om een lied te zingen. Het muzikaal talent van de prinsen (of plaatsvervangers) van de Sallands Zotten, de Hekk’n Sluuters, Assendorper Zotten, de Dondermardeurs, de Sökkestoppers, Stoppelkaters en Zwabberaars bleek nogal wisselend te zijn. De Heinose Sökkestoppers wonnen uiteindelijk, op de voet gevolgd door de Stöppelkaters. Die wisselende vocale en muzikale kwaliteiten maakten het feest er niet minder om. De uitwisseling van de eigen carnavalskranten met de andere verenigingen was daarna het eind van het officieel gedeelte, maar het feest ging natuurlijk nog flink wat uurtjes door. Zelfs een rollator, omgebouwd tot handig vervoermiddel voor heel veel volle bierglazen tegelijk, was hard nodig.

Een tevreden voorzitter (en oud-prins) Ronald Nijboer van de Stöppelkaters was te spreken over het feest in de Zwabberdelle. “In het verleden was iedere carnavalsvereniging meer apart. Dan bleef iedereen bij deze traditionele krantenuitwisseling vooral bij de eigen club staan. Afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een groot carnavalsfeest waarbij iedereen met iedereen praat, ongeacht de vereniging. Mooi toch?”

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Foto: CV de Stöppelkaters

De zeven prinsen van de carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte wisselden vrijdagavond bij de jubilerende Zwabberaars hun carnavalskranten uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.