College Olst-Wijhe stelt voor te wachten met windmolens

OLST-WIJHE – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe stelt de gemeenteraad voor om geen vergunningen af te geven voor de realisatie van windmolens tot er duidelijkheid is over de Regionale EnergieStrategie (RES) voor West-Overijssel. Het mogelijk realiseren van windmolens is onderdeel van de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie. Het college vraagt de raad wel de visie vast te stellen, zodat kan worden gestart met de realisatie van zonnevelden.

Het proces om te komen tot de Energievisie startte twee jaar geleden. Er is tijdens diverse bijeenkomsten samen met inwoners gewerkt aan de visie. In die tijd is er veel gebeurd. Het Klimaatakkoord is inmiddels ondertekend en wordt in dertig regio’s uitgewerkt in een Regionale Energiestrategie. “Wij zijn van mening dat het beter is om met concrete windprojecten te wachten op de RES,” zegt wethouder Marcel Blind. “De komende tijd wordt duidelijk welke keuzes er worden gemaakt over landschapstypen en bijvoorbeeld of het wenselijk is dat er een paar grote windparken komen in de regio of juist meer kleinere. Elke gemeente in de regio bepaalt in eerste instantie zelf hoeveel duurzame energie zij op haar grondgebied gaat opwekken tot 2030. Het Rijk kijkt of het totaal van de regio’s voldoende is, of niet. Met de vaststelling van de RES in 2021 wordt dit duidelijk. Daarom stellen we de raad voor dit proces af te wachten.” Als de raad de visie vaststelt, staat ook vast dat de onderzoeksgebieden in stand blijven. Dit betekent dat als de gemeenteraad in 2021 op basis van de RES wind wil toestaan, dit in alle vijf de onderzoeksgebieden onder voorwaarden mogelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.