CDA Raalte: ‘Sta landbouwvoertuigen toe op rondwegen’

RAALTE/HEETEN – De Raalter CDA-fractie wil dat landbouwvoertuigen voortaan gebruik mogen maken van rondwegen. De wetswijziging houdt in dat er een APK- en kentekenplicht komt voor deze voertuigen als ze harder gaan dan 40 kilometer per uur. De maatregelen zou de veiligheid in kernen verbeteren.

“Het lijkt me goed om deze mogelijkheid serieus te overwegen”, zegt raadslid Jeroen Neimeijer. “In Heeten hebben we te maken met een provinciale weg. Maar in Heino is het de N35. Deze valt onder het Rijk.” Na het van kracht worden van dit wetsvoorstel kunnen provincies, gemeenten en waterschappen rondwegen voor landbouwvoertuigen openstellen. Boeren en tuinders kunnen dan meer over provinciale wegen en rondwegen rijden in plaats van over parallelwegen met fietsers en door dorpskernen te rijden.

Het wetsvoorstel Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en implementatie van de richtlijn 2014/45/EU is in de Tweede Kamer met meerderheid van stemmen aangenomen. De Eerste Kamer moet nog wel instemmen. De reden voor dit wetsvoorstel is de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder kunnen dan 40 kilometer per uur. Deze maatregel had eigenlijk al in mei 2018 van kracht moeten zijn. Het is de bedoeling dat er een overgangsperiode komt tot 2025. Met de snelheidsverhoging kan landbouwverkeer over veiligere en betere routes rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.