Bevrijdingsexpositie Jos Segbers in oude Dixon-pand

Ook speciale openingsdagen voor bewoners van de Raalter verzorgingscentra

RAALTE – De bekende Raalter verzamelaar Jos Segbers verzorgt van 11 april tot en met 5 mei een bijzondere expositie over de oorlogsjaren in Raalte en omgeving in de leegstaande winkel van Dixons (Grotestraat 10). Dat gebeurt in het kader van ‘Raalte viert 75 jaar Vrijheid’.

Segbers bezit een grote collectie foto’s uit (onder meer) de oorlogsjaren. Sommigen daarvan zijn bekend, veel andere nog niet. “De expositie zal verder aangekleed worden met kleine voorwerpen van Henri Boerdam die over een enorm uitgebreide oorlogscollectie beschikt. Er zullen ook enkele fietsen en een motor uit die jaren komen te staan. En nee, dat zijn niet de bekende fietsen die door de Duitse bezetters werden gevorderd”, lacht Segbers, bekend van zijn enorme fotoverzameling en de populaire Facebookpagina ‘Groeten uit Raalte’.

In oktober 2018 organiseerde hij in de toen nog leegstaande Werfhorst een succesvolle fototentoonstelling over Raalte in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Deze en andere tentoonstellingen, waarvan er sinds de eerste in 2000 al meerdere zijn gehouden, trekken altijd honderden mensen. “Vaak nemen zij ook zelf materiaal mee, dat levert altijd mooie gesprekken op. Het is duidelijk een teken dat geschiedenis echt leeft in Raalte. Dat zal voor de periode 1940-1945 zeker gelden.” Tijdens de komende bevrijdingsexpo zullen twee paspoppen het beroemde liedje ‘Trees heeft een Canadees’ uitbeelden.

De expositie van Segbers wordt zaterdagmorgen 11 april om half tien ’s morgens geopend. Beide paasdagen is iedereen van 1 tot 5 uur welkom en daarna onder meer op de woensdagen van half 10 tot 1 uur. Dinsdag 5 mei, Bevrijdingsdag, is de laatste dag. In die periode wil Segbers speciale dagen organiseren voor de bewoners van de Raalter verzorgingscentra. De foto’s worden dan op rolstoelhoogte gehangen. Welke dagen dat zijn, wordt nog overlegd met de centra.

Begroting

De vrijwilligers van Stichting ‘Raalte viert Vrijheid’ werken inmiddels hard aan het bijzondere herdenkingsprogramma dat duurt van 11 april (officiële opening op de Plas) tot en met het grote bevrijdingsconcert van het Orkest over de IJssel in de openlucht bij de Kruisverheffing op de avond van 5 mei. Al het werk wordt uitgevoerd door een grote groep onbetaalde vrijwilligers, maar toch is er voor zaken als huur van materiaal, bouw van podia, techniek, aankleding en versiering flink wat geld nodig. Inmiddels is dankzij onder meer de speciale Marshallsponsorpakketten voor ondernemers en bedrijven, subsidies en donaties ongeveer twee derde deel van de begroting gerealiseerd. Komende weken wordt gerekend op meer bijdragen van zowel bedrijven, winkeliers (waarvoor een speciaal decoratiepakket beschikbaar is) als particulieren om het uitgebreide herdenkingsprogramma voor alle inwoners van de gemeente ook financieel mogelijk te kunnen maken.

Opbod

Een bijzonder pakket zal bij opbod verkocht worden. Het gaat om het ‘rode’ Marshallsponsorpakket (ter waarde van 750 euro) met daarin onder meer een herdenkingsvlag, twee bonnen voor het grote vrijheidsdiner 5 mei, tien consumptiebonnen voor de opening 11 april op de Plas, het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ en vermelding van de bedrijfsnaam of logo op banners, beeldschermen, in advertenties en op de site van de stichting. Bovendien horen hier vier door Ribs & Blues beschikbaar gestelde VIP-kaarten bij voor de zaterdagavond van het festival met onder meer toegang tot het VIP-dek en een uitgebreid buffet. Iedereen kan vanaf nu een bod (beginbedrag 2.000 euro) telefonisch of per e-mail doen. Op 15 maart ’s middags om 12 uur wordt het winnende hoogste bod bekendgemaakt.

Vlaggen

De speciale herdenkingsvlaggen worden al in flinke getale besteld via de site van de stichting. Binnenkort zullen ze ook direct te koop zijn bij supermarkt Albert Heijn aan de Molenhof voor de kostprijs van 15,50 euro. Opvallend is dat sommige straten nu al gezamenlijk deze vlag bestellen (om later bij Annie Schulten Lederwaren op te kunnen halen). Uiteindelijk moeten al die vlaggen vanaf 11 april tot en met 5 mei dag en nacht in de hele gemeente Raalte wapperen, inclusief de versierde winkelstraten.

Op de ene versie staat het getal 75 en deze kan dus alleen dit jaar gebruikt worden. De andere versie verwijst naar de bevrijding van Raalte en is dus elk jaar op 5 mei te gebruiken. Voor alle kerkdorpen in de gemeente Raalte zijn deze twee variaties beschikbaar met de naam van het eigen dorp; Heino, Lierderholthuis, Laag Zuthem, Heeten, Nieuw Heeten, Broekland, Mariënheem, Luttenberg en Raalte-dorp. Bij bestellingen via de site kan dat aangegeven worden.

De komende activiteiten zijn bestemd voor jong en oud. Om vooral tijdens de grotere bijeenkomsten zoals de opening op 11 april en het herdenkingsconcert op 5 mei (waarbij zo’n 5.000 bezoekers worden verwacht) ook de oudere inwoners een goed en veilig plekje te kunnen bieden, wil de stichting graag weten om hoeveel mensen het ongeveer zal gaan. Een telefoontje of e-mail is voldoende (secretariaat@raalteviertvrijheid.nl of 0572-366127). Meer info staging2.raalteviertvrijheid.nl.

Foto (collectie Jos Segbers): Een foto van Willy Claessen uit april 1945 gemaakt op de kruising Kerkstraat-Koestraat-Zwolsestraat-BK straat (bij het huidige appartementengebouw De Zeven Linden) in Raalte. Na 11 april, de dag dat Raalte bevrijd werd, waren er bevrijdingsfeesten met optochten zoals deze. Op de achtergrond het oude politiebureau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.