RAALTE – Ongeveer 820 kilometer tussen de start in Arromanches-les-Bains in Normandië en de finish in Raalte. Dat staat de lopers en begeleiders van Atletiekvereniging Salland van 1 tot en met 5 mei te wachten. In estafettevorm brengen ze het echte bevrijdingsvuur naar Raalte om het hier te ontsteken.
De zeven leden van de twee groepen lopers worden begeleid door fietsers en auto’s en nemen steeds twee kilometer voor hun rekening. Na tweehonderd kilometer wordt er geslapen, ’s nachts of overdag, waarbij de twee groepen elkaar afwisselen. “Dat is zeker niet makkelijk, je energie lekt die dagen langzaam maar zeker weg,” weten bestuurslid Johan Karstens en secretaris Yvonne Rosenkamp van AV Salland. “De onregelmatigheid van lopen, in de auto meerijden en ’s nachts of overdag ergens overnachten is zwaar. Daar moet je getraind voor zijn. Maar ook voor de fietsers, de chauffeurs en alle andere begeleiders wordt het niet makkelijk.”
Voor de Raalter vereniging is deze ‘Bevrijdingsloop’ een flink project geworden. De eerste voorbereidingen waren vorig jaar in de zomer al. Yvonne: “Eigenlijk begon het met een wens van Harrie Haarman, vele jaren trainer bij onze vereniging en ooit vrijwilliger van het jaar in Raalte. Bij zijn afscheid opperde hij dat het leuk zou zijn om het bevrijdingsvuur bij de invasiestranden van 1944 in Normandië op te gaan halen. Als AV Salland deden we dat al om de vijf jaar op 5 mei vanuit Wageningen. Dat is maar een kleine honderd kilometer naar Raalte.” Inmiddels houden meerdere commissies zich bezig met zaken als materiaal, route, catering en vervoer. Er is flink wat geld nodig om de groep van in totaal zo’n dertig mensen vijf dagen te voorzien van eten, drinken en slaapplaatsen. “We hebben ongeveer 15.000 euro nodig. Inmiddels is al 12.000 euro ingezameld en hebben we vijftien sponsors gevonden die willen helpen. Maar we kunnen er nog meer gebruiken. Ook zoeken we nog twee busjes voor de reis van en naar Normandië,” vertelt Johan.
Testloop
De route – vanuit Normandië gaan de lopers via Frankrijk en België richting de Nederlandse grens bij Eindhoven en daarna naar Raalte – staat inmiddels vast. Dat geldt ook voor de bivakken onderweg. Via een Frans lid van de vereniging, Yoann, is contact gelegd met de burgemeester van het zo’n vijfhonderd inwoners tellende Arromanches-les-Bains. Bij dit dorp was in juni 1944 Gold Beach, het middelste van de vijf invasiestranden die door het tweede Britse leger gebruikt werd. “We krijgen alle medewerking en hopen natuurlijk op zo’n echte Franse burgemeester met sjerp en al.” Als praktische voorbereiding is er een eerste testloop van enkele tientallen kilometers geweest. Een tweede, wat langere volgt eind deze maand. “Je moet heel wat regelen met wisselingen van de lopers per twee kilometer, zorgen voor een gemiddelde snelheid van rond de tien kilometer per uur, maar ook na honderd kilometer de wisseling met de tweede groep lopers.”
Op 1 mei vertrekt de hele groep per busjes naar Frankrijk om daar ‘s avonds te arriveren. De volgende ochtend begint al vroeg de eerste loper met de eerste twee kilometer. Op 5 mei moet de hele groep terug zijn in Salland. Vanaf Het Bonte Paard in Dijkershoek, waar drie oude legervoertuigen aansluiten, gaat het via het onderduikersmonument in buurtschap Helhuizen richting Raalte. Eerst worden dan de verzorgingscentra Hartkamp en Angeli Custodes aangedaan. “Daar willen we onze jeugdleden het bevrijdingsvuur laten overhandigen aan de oudere bewoners die de bevrijding nog hebben meegemaakt. We hopen dat die bewoners onze jeugdleden hun persoonlijke ervaringen zullen vertellen, dat vinden we erg belangrijk als vereniging,” zegt Yvonne die zelf ook meeloopt.
Masseuses
Daarna gaat het richting het oorlogsmonument aan de Zwolsestraat. Hoe en wat daar precies gaat gebeuren, moet nog verder ingevuld worden. Yvonne: “En wie dan nog fit genoeg is, kan naar de andere festiviteiten op die dag. Al denken we dat niemand zich die laatste kilometers zal laten ontgaan. Blessures kunnen altijd, maar het zijn getrainde lopers. Dat moet ook wel. ’s Nachts lopen valt best mee. Natuurlijk kan er altijd iets fout gaan. De volgwagens moeten soms een wat andere route nemen dan de lopers en fietsers als we door steden en dorpen met voetgangersgebieden komen. Bij de eerste testloop hier in de streek ging dat een keertje fout terwijl het hier nog wel bekend terrein is.” Ze vervolgt: “De kans op blessures of ongelukjes is klein, maar dat kan altijd. Bij een bevrijdingsloop vanuit Wageningen liep iemand ooit na enkele honderden meters al tegen een lantaarnpaal op. Toen duurde het even voordat we verder konden. Nu hebben we alles bij ons in de karavaan, van EHBO’ers tot masseuses. En we hebben Arie van der Lee. Die zit vijf dagen lang thuis in Raalte aan de telefoon voor als er onderweg iets onverwachts gebeurt.”
De animo om mee te doen was groot bij de AV Salland, al kon niet iedereen een aantal vrije dagen opnemen. “Het wordt een geweldige beleving waarbij alle deelnemers zoveel zullen zien, horen en meemaken. Reken maar dat de verbondenheid groot is na vijf dagen. En dat je na afloop de mooiste verhalen zult horen over wat er onderweg allemaal gebeurd is,” zo verzekeren de twee nu al enthousiaste bestuursleden.
Foto: Roel van ‘t Ende