‘Als er vorst komt, zijn we er klaar voor’

De vrijwilligers van IJssport Raalte houden de moed erin

RAALTE – Ze hebben de hoop nog niet helemaal opgegeven, maar de kans dat er deze winter geschaatst kan worden op de ijsbaan aan de Overkampsweg in Raalte wordt elke nieuwe dag in februari kleiner. “Maar mocht het een paar dagen echt gaan vriezen, dan zijn we er helemaal klaar voor,” zo verzekeren secretaris Ronnie Schrijver, ijsmeester en dweiler Boet Walraven en bestuurslid Rens Koopman van de stichting IJssport Raalte.

Het is soms best moeilijk gemotiveerd te blijven nu de derde winter op rij de baan gesloten dreigt te blijven, dat willen ze best toegeven. “Maar gefrustreerd? Dat zeker niet. We hebben een leuke groep van zo’n negen vrijwilligers die er het hele jaar mee bezig zijn. En we zijn vooral heel erg blij met onze 31 sponsors. Door hun jaarlijkse bijdrage kunnen we onze vaste kosten betalen, want die gaan altijd door, ijs of geen ijs,” weet Rens. “Alleen Koning Winter werkt dus niet mee de afgelopen drie jaar,” voegt Ronnie erraan toe. “Vorige winter leek het te gaan gebeuren, maar toen hadden we veel sneeuw. Tijdens het sneeuwschuiven voelde je het ijs onder je bewegen als een soort golfslagbad. De baan is toen ook niet meer opengegaan.”

Kantje-boord

Sommigen zeggen dat de ijsbaan bij Raalte-Zuid niet goed ligt sinds het begin in 1969, vergeleken met ijsbanen in buurtdorpen die soms wel open kunnen. Dat ligt toch anders, wil Boet graag kwijt. “Het punt is dat als we opengaan, we hier zomaar zeven-, achthonderd of nog meer mensen krijgen die willen schaatsen. En die zijn dan ook allemaal welkom, we sluiten de hekken nooit. Al was het ooit bij een discoavond maar kantje-boord, zoveel mensen kwamen daarop af. Bij andere ijsbanen in de buurtdorpen gaat het om ijsverenigingen met leden. Dan komen er misschien tweehonderd mensen als de baan opengaat, daar hoeven ze verder geen ruchtbaarheid aan te geven. Maar met duizend mensen hier heb je ook meer centimeters ijs nodig dan met tweehonderd.”

IJsmeester boet legt uit: “Kijk, als je keurig achter elkaar aan schaatst, is drie centimeter al sterk genoeg, maar hier staan mensen ook in groepen bij elkaar. En je wilt natuurlijk geen gezeur als mensen door het ijs zakken, nog afgezien van de baan die dan kapot is. We hebben goede machines, want we besteden altijd veel aandacht aan een mooie ijsvloer. Scheuren die je krijgt – ijs werkt nu eenmaal altijd – worden met warm water opgevuld. Maar voordat je met die machine het ijs op kunt – en dan heb je het inclusief de bestuurder en een tank warm water al snel over een paar honderd kilo – moet je minstens drie centimeter ijs hebben.”

Schapen en zwanen

Op de Raalter ijsbaan grazen de rest van het jaar schapen voordat de baan eind november, begin december volloopt met water uit het nabijgelegen Overijssels Kanaal. Eind februari, begin maart loopt het water weer weg in de naastgelegen wetering. Een pomp is niet nodig, het gebeurt allemaal met natuurlijk verval. “Wat dat betreft ligt deze baan heel gunstig. Alleen moeten we soms de zwanen wegjagen die met hun vleugels flinke wakken open kunnen houden. Als er water in komt, dan zijn die er meteen bij.”

De stichting beschikt inmiddels over goed materiaal, maar extra investeren zit er bij een ijsloze winter niet in. “We vragen ook maar twee euro per dag en een euro voor kinderen tot 13 jaar. Heb ik nog van mijn vader geleerd die vroeger voorzitter was: hou het schaatsen betaalbaar voor iedereen,” zo noemt Rens een vast uitgangspunt van de stichting. Boet: “Met leden werken is volgens ons ook meer voor de kleinere buurtdorpen. Daar is de saamhorigheid denk ik net iets groter dan hier in Raalte. Al hoor ik van collega’s daar dat het aantal leden ook wat daalt na winters zonder ijs. Mensen zeggen toch wat makkelijker: pas als er ijs ligt, dan koop ik wel een dagkaart of zo.”

Het drietal weet dat de kans op ijs nu elke dag kleiner wordt. “De zon wordt weer sterker, dat is een probleem. Je hebt zeker een paar nachten met -10 of zo nodig. Het water koelt ook niet af als het ’s nachts 10 graden boven nul is. Dat is een temperatuur voor een nacht in juni. Aan de andere kant, de meeste Elfstedentochten zijn in februari verreden,” zo houden ze de moed erin.

Tekst en foto: Lauk Bouhijzen

 

1 REACTIE

 1. Mag ik de stichting Ijssport Raalte een compliment geven.

  Zelf actief in grote evenementen (top) sport en zie veel dingen m.b.t. sponsoring en andere zaken.
  De stichting heeft ALTIJD hun clubhuis netjes. Sponsorborden zijn altijd schoon en de sponsor krijgt waar voor zijn geld.
  Helaas zie je dat bij andere sporten en verenigingen minder. Klopt dit vergt ook tijd en kennis.
  Maar daarin geef ik graag tips en help daarbij om meer sponsorgelden te krijgen voor een vereniging of stichting.

  Hou niet alleen je hand op voor geld, maar geef sponsors wat terug. Een schoon reclame bord is 1 van de basis dingen.

  Gezien dit de vereniging is soms jaren minder te doen heeft, hebben ze deze zaken voor elkaar.
  Wanneer je langs de ijsbaan gaat, kijk gerust eens naar de mooie schone borden.

  Nu wachten op de echte VORST, sorry Willem Alexander. Maar deze vorst bestond al eerder en geeft weer ander plezier aan de mens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.