‘Het dreigde hier anders akelig stil te worden’

Loes Hartholt opent B&B ’t Lierderholt in Lierderholthuis

LIERDERHOLTHUIS – Net buiten de dorpskern van Lierderholthuis, met zicht op de toren van de St. Nicolaaskerk en het Sallandse platteland, is aan het einde van een smal weggetje de nieuwe Bed & Breakfast ’t Lierderholt te vinden. Zaterdag 15 februari gaat de nieuwe aanwinst van het Sallandse dorp officieel van start met een open huis van 10.00 tot 15.30 uur.

Eigenaresse Loes Hartholt is er deze laatste weken nog druk mee – de bloembakken moeten bijvoorbeeld nog geplaatst worden – maar heeft hoge verwachtingen. “Bij een B&B denkt iedereen meteen aan toeristen. Eigenlijk denk ik zelf dat die eerder voor de Veluwe of Drenthe kiezen. Ik denk dat hier vooral mensen komen die bijvoorbeeld een congres in Zwolle hebben of daar in het ziekenhuis moeten zijn. Maar dat wordt afwachten. Eigenlijk heb ik nu nog geen idee wie hier wil komen slapen.”

De gasten krijgen de beschikking over een sfeervol, met veel licht hout aangekleed onderkomen. De B&B is in principe geschikt voor twee gasten. Zo nodig is er ook een makkelijk opklapbed voor bijvoorbeeld kinderen beschikbaar. “Ik heb als thema weidevogels gekozen. We zitten hier tenslotte vlakbij weidevogelgebied het Lierderbroek. Dat thema komt terug in schilderijen en foto’s, maar er ligt ook een verrekijkertje klaar. Ik heb namelijk wat met weidevogels. Jammer is dat toen we hier 23 jaar geleden kwamen wonen je meer weidevogels zag en hoorde dan nu. Misschien dat ik volgend jaar nog een cursus bescherming boerenlandvogels ga volgen.”

Koksdiploma’s

Loes nam vorig najaar afscheid als redacteur van onder meer deze krant, het Ommer Nieuws en de Oprechte Dalfser Courant om zich helemaal aan haar nieuwe B&B te kunnen wijden. Haar vier kinderen waren het huis uit, de ruimte was dus beschikbaar en een verandering past wel in haar 61-jarige leven met omzwervingen van Zwolle en Heino tot Twente. “Het dreigde hier anders akelig stil te worden. Een beetje reuring met bezoekers is dus nooit weg.”

Echtgenoot Hans hielp een handje bij de verbouwing de afgelopen maanden, maar de nieuwe B&B wordt toch vooral Loes’ ding. “Het lijkt me erg leuk om gasten te ontvangen en met ze in gesprek te gaan. Ik zorg voor het ontbijt. En desgewenst kan ik ook ’s avonds koken. Er is geen aparte keuken in ’t Lierderholt. Dat avondeten kunnen de gasten dan bestellen en dan breng ik het. Ik heb tenslotte al mijn koksdiploma’s en werkte vroeger onder meer bij restaurant Tante Sien in het Twentse Vasse en als kok in de halfopen gevangenis in Almelo.”

En ’t Lierderholthuis heeft een speciale attractie: vlakbij staat een mooie sauna, tegen een kleine vergoeding ook te gebruiken door de bezoekers. Geitjes lopen er inmiddels al rond en binnenkort volgen er wat kippen. “Dan kun je op de eigen veranda rustig zitten en genieten van het boerenland. Er zit zelfs een ransuiltje hier onder het dak.”

staging2.bnbhetlierderholt.nl

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.