Zondagse Gedachte: Driekoningen

Deze zondag vieren we Driekoningen. Onbekende mensen, wijzen uit het Oosten, koningen van verre krijgen een hoofdrol in het Kerstverhaal. Gods licht, van wie we met kerst in eigen vertrouwde kring de geboorte vierden, beperkt zich blijkbaar niet alleen tot de intieme kring van mensen die we kennen. Zijn licht gaat op en straalt over álle mensen…be­kend en onbekend, blank en zwart, christen en moslim, schriftgeleerden en sterrenwichelaars. Iedereen krijgt met Driekoningen een plaats in het kerstverhaal.

Ik hoor in dit verhaal van Driekoningen een hele actuele boodschap voor onze westerse samenleving waarin vreemdelingen en mensen uit andere culturen in jammerlijk toenemende mate als ongewenst worden gezien. Het zou in onze tijd, als de kerststal bijv. in Raalte zou hebben gestaan, nog maar zeer de vraag zijn geweest of de wijzen uit het oosten en de bewoners van Sjeba, Midjan en Efa zonder problemen ons land hadden kunnen binnenkomen. Waarschijnlijker is het dat ze bij de grens na een snelle procedure weer op het vliegtuig waren gezet terug naar hun land van herkomst.

Gods verhaal met mensen echter kent geen grenzen. Iedereen, ook de vreemdeling hoort erbij. En juist de vreemdelingen verrassen en schenken de mooiste, kostbare geschenken.

Misschien zou dat voor ons ook wel eens goed zijn. Dat we ons laten verrassen door het vreemde, het ongewone. Dat we het vanzelfsprekende van eigen kring, eigen mensen, eigen volk, eigen geloof en eigen gelijk eens laten doorbreken.

We zouden ons licht bijvoorbeeld eens kunnen opsteken bij het Somalische gezin in onze straat of bij een gezin van asielzoekers een paar straten verderop. We zouden hen kunnen verrassen met onze kostbare geschenken als aandacht en een goed woord. Misschien worden wij op onze beurt wel verrast door hun ervaringen en inzichten. Misschien krijgen we zo wat meer oog voor de verrassende aanwezigheid van God in mensen ook buiten onze eigen kring. En hopelijk wordt het juist daardoor een écht lichtend en zalig Nieuwjaar.

Harry Bloo
Pastoraal werker H. Kruis parochie en H. Lebuinusparochie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.