Home / tweetpost / Zondagse Gedachte: Doe maar gewoon

Zondagse Gedachte: Doe maar gewoon

Agressie neemt toe in het uitgaansleven. Het advies is om wanneer je mensen kent hen rustig aan te spreken, maar wanneer je mensen niet kent, je er vooral niet in te mengen. Daarvoor worden steeds meer sus-teams in het leven geroepen. (bericht op de radio)

 Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat we ons mengen in de zorgen, problemen van anderen. Het is niet ondenkbaar dat je zelf slachtoffer wordt in het geweld. Het is zelfs gevaarlijk te noemen om op te komen voor recht en gerechtigheid wat toch een beetje haaks staat op de boodschap die we steeds proberen te verkondigen. Het lijkt alsof we vooral niet op moeten vallen om geen risico’s te lopen. Maar het leven wordt dan wel erg saai en voorspelbaar.

Gewoon leven
We hebben allemaal onze dromen gehad van een groots leven, waarin we belangrijke dingen doen en veel betekenen voor anderen, voor de wereld. Voor velen is het zo niet gegaan en horend over de verdrietige levens van al die beroemdheden, zijn we daar ook niet rouwig om. Het leven kan niet alleen maar groots en meeslepend zijn, juist omdat het zoveel kracht vraagt om bij je eigen menszijn te blijven. Aan de negatieve kant horen we dat van mensen in oorlogssituaties en diepe ellende.

Als we terugkijken in ons leven dan zien we dat we de gedaan hebben wat er moest gebeuren, het zorgen voor anderen, ons hart laten spreken.

Voorbij het gewone
De uitdagende vraag is natuurlijk: Wat kan ik voor een ander, de wereld betekenen. Wat heb ik te geven.   Dat is dus verder kijken dan je eigen wensen en verlangens, verder kijken dan wat aangenaam is voor het lichaam of het gevoel. Het is verder kijken dan deze maatschappij, niet opgesloten raken in de ideeën en aanbiedingen van deze wereld, maar daarbuiten denken, ruimer denken en verder kijken. Kijken naar Gods bedoelingen, luisteren naar Gods stem.

Verder kijken dan je neus lang is. God wil veel meer met jou dan jezelf denkt. Maar het gebeurt onopvallend, in bescheidenheid, dienstbaarheid, door gewoon te doen wat Hij vraagt. Het vraagt dat jij zelf de sleur doorbreekt, de sleur van deze wereld, waarin we meehollen, meedoen, meepraten, meedenken en mee wegzakken in de grijze massa.

Probeer meer te horen dan je oor groot is en dieper te geloven dan de wereld te geloven geeft. Dan ontstaat er ruimte om werkelijk iets aan het licht te brengen, zelf misschien iets te veranderen; gewoon, heel klein.

Godelieve Pieper
Geestelijk verzorger De Hartkamp

 

Lees ook

Gratis cursus Kennismaken met Mindfulness

OLST/WIJHE – Impluz biedt vanaf maandag 31 januari de gratis cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.