Wees alert op auto-inbraken

(Ingezonden mededeling)

De donkere dagen zijn weer aangebroken. Voor autodieven en dieven in het algemeen is de winterperiode de fijnste periode om aan het werk te gaan. Ze werken graag in het donker, waarin ze minder opvallen dan bij daglicht. En zeker autodieven kunnen ongestoord hun werk gaan als iedereen binnen zit met zijn gordijnen dicht. Maar hoe kan een auto-inbraak voorkomen worden?

Zet je auto op een goed verlichte plek neer

Dieven maken graag gebruik van het donker. En als ze een auto kunnen vinden op een donkere plek die ook nog eens afgelegen is, dan is dat helemaal de jackpot. De dieven hebben dan alle gelegenheid om ongestoord hun gang te gaan. Parkeer daarom liever de auto op een plek waar in ieder geval verlichting is van een lantaarn bijvoorbeeld. Het valt dan op als er iemand aan het rommelen is bij een auto en een dief zal hier dus minder snel voor kiezen.

Geen waardevolle spullen achterlaten

Het lijkt vanzelfsprekend dat het niet verstandig is om waardevolle spullen in de auto achter te laten, maar het gebeurt nog verbazingwekkend veel. Laat waardevolle spullen nooit in de auto liggen. Verwijder ook het zuignapje van het navigatiesysteem, dan hoeft een potentiële dief daar ook niet naar op zoek in de auto. Laat autopapieren ook niet in de auto liggen.

Wat te doen bij auto-inbraak?

Ook als alle tips in acht worden genomen, lukt het helaas niet altijd om een auto-inbraak te voorkomen. Ook als er geen waardevolle spullen meer in de auto zijn, kan de dief toch een poging hebben gedaan om hopelijk nog iets te vinden. Wanneer er is ingebroken, of er nu wel of niet iets is meegenomen, is aangifte doen in ieder geval belangrijk. Dit geeft de politie belangrijke informatie en kan bijdragen aan het oppakken van de autodieven. Daarnaast is de aangifte ook nodig als de schade geclaimd wordt bij de autoverzekering. Bij een autoverzekering met beperkt casco- of allriskdekking kan mogelijk de schade (deels) vergoed worden. Neem contact op met de verzekeraar om te horen wat de mogelijkheden zijn. Bij sommige verzekeraars kan een dekking voor accessoires worden afgesloten. De schade aan de auto, zoals een kapotte ruit, valt ook onder de dekking van allrisk en mogelijk beperkt casco. En ook niet onbelangrijk: vergeet niet om de auto te stofzuigen voordat je instapt na auto-inbraak. Een gebroken autoruit breekt in hele kleine stukjes die overal in en onder kunnen komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.