‘Verbinding tussen dorp en bedrijven is zo belangrijk’

NIEUW HEETEN – De rol van de lokale ondernemers is belangrijk voor de leefbaarheid van een dorp als Nieuw Heeten. “Saamhorigheid dus, dat typeert ons dorp. Het gevoel dat we het met z’n allen moeten doen, maar het is ook belangrijk dat we elkaar als ondernemers goed kennen,” zo zegt Lyon Hutten, onlangs benoemd tot nieuwe voorzitter van de Ondernemersvereniging Nieuw Heeten.

De 42-jarige Hutten is de opvolger van Remco Harink die bijna twaalf jaar voorzitter was. “Ach, ze zochten iemand die makkelijk praat en niet bang is om zijn mening te geven. En die bijvoorbeeld ook de weg weet in het gemeentehuis in Raalte. Dat is mij wel toevertrouwd,” zo verklaart Hutten laconiek de keuze.

In het bedrijvencomplex aan de Beukvenne (“We noemen het voor het gemak meestal de Beuk”) in Nieuw Heeten heeft hij sinds vorig jaar een nieuw bedrijf opgestart: Handel in Geluk. “Die naam heb ik vroeger al eens gebruikt. Het verwijst naar de spullen die we hier verkopen en verhandelen – stoelen, tafels, barkrukken en noem maar op – aan de horeca in heel Nederland en een enkele keer in het buitenland. Dat loopt aardig goed maar de bekendheid moet natuurlijk nog verder groeien. Het zijn niet alleen horecazaken zelf waar we zaken mee doen, ook particulieren zijn hier altijd van harte welkom. Je wilt niet weten hoeveel mensen een kleine bar hebben in of bij het huis. Daar wil je dan ook mooie barkrukken bij hebben.”

Nertsenbedrijf

Eigenlijk was Hutten, samen met zijn inmiddels 70-jarige vader, eigenaar van een nertsenbedrijf, met vestigingen in Nieuw Heeten en Witharen bij Ommen. Daar is hij sinds vorig jaar mee gestopt. De sector is al in 2012 met ingang van 1 januari 2024 verboden maar goede afspraken over compensatie zijn er nooit gemaakt. “Je hoort zoveel schrijnende verhalen over collega’s die in enorme onzekerheid zitten, zware psychische problemen hebben of zelfs in enkele gevallen al zelfmoord hebben gepleegd. Het is echt een enorme schande hoe de overheid dit aanpakt. Iedereen heeft het maar over die miljoenen euro’s die beschikbaar zouden zijn als compensatie, maar dat is nog steeds niet goed geregeld. Eigenlijk willen we niet meer dan dat we met nul kunnen stoppen en niet met een negatief saldo van tonnen. Als je met nul eindigt, dan kun je met iets nieuws beginnen. Dat lukt niet met een enorme schuld.”

Hutten vertelt verder: “Ik ben afgelopen maanden landelijk heel actief in het Landbouw Collectief waarin boerenorganisaties samenwerken. Ik heb mijn verhaal bijvoorbeeld in oktober op het Haagse Malieveld voor tienduizend boeren verteld. Maak goede en keiharde afspraken met de minister, zeg ik steeds, anders vergaat het jullie net als ons. Begin deze eeuw hebben we als nertsenhouders namelijk zelf heel veel geld geïnvesteerd in milieu en dierenwelzijn en een paar jaar later krijg je dan als beloning een fokverbod zonder goede compensatie.”

Verbinden

Terug naar Nieuw Heeten waar hij zijn aandacht moet verdelen over zijn nieuwe bedrijf, de belangen van de nertsenhouders en het voorzitterschap van de Ondernemersvereniging. Plus nog wat losse functies zoals het voorzitterschap van het regio-overleg van de carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte, zijn eigen cv de Hekk’n Sluuters, optreden als ‘speaker’ bij allerlei activiteiten binnen en buiten het dorp en helpen bij de D- en A-jeugd van SV Nieuw Heeten. “Ik hou flink wat ballen tegelijk in de lucht,” zo erkent hij direct. Daar zullen ze bij de Ondernemersvereniging trouwens niks van merken. “Daar ga ik voor, want deze vereniging is zo belangrijk voor de leefbaarheid van ons dorp. Denk maar aan sponsoring of beschikbaar stellen van materialen. Ik ben ook iemand die graag wil verbinden, tussen bedrijven en het dorp maar ook tussen de ondernemers onderling. Bij de laatste ledenvergadering zie je nieuwe gezichten zoals van manege Koldewee en camping Sallands Hoeve. Dat levert meteen mooie gesprekken en contacten op. Mijn voorganger was daar trouwens ijzersterk in, ondernemers met elkaar in contact brengen. Ik ben anders maar we verschillen niet als het gaat om je houden aan wat je zegt.”

“Het is voor ondernemers, of je nu een eenmanszaak bent of tientallen werknemers hebt, zo belangrijk en nuttig als je de collega’s in het dorp kent. We gaan vaak gezamenlijk op bedrijfsbezoek, daar komen altijd de mooiste contacten uit voort. Ondernemers die dat nodig hebben neem ik gewoon mee naar de gemeente. Of we stappen naar een wethouder. Trouwens, er is tegenwoordig altijd iemand van de gemeente bij onze vergaderingen. Dat doet Raalte goed.”

Bij de ledenvergadering waar hij tot preses werd uitgeroepen kreeg bakkerij Vree Egberts de titel van ‘Ondernemer van het Jaar’. “Sommigen zeggen dan, kan dat wel in zo’n klein dorp? Nou, we hebben 45 leden en dit was pas de vijfde verkiezing. We kunnen dus nog jaren vooruit. Bovendien, ze hebben bij Vree Egberts na die verkiezing zoveel leuke en positieve reacties en aandacht gekregen, prachtig om te merken. En wat betreft die 45 leden nu, als voorzitter ga ik er alles aan doen om dat te laten groeien. Er zijn nog genoeg bedrijven in Nieuw Heeten om wat voor reden dan ook geen lid.”

Tekst en foto: Lauk Bouhuijzen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.