Rick: Een rustige jaarwisseling

Vlak bij ons huis is een weilandje en daarin staat een pony. Dickie heet-ie. Dickie is een grappig beestje. Hij kent me inmiddels een beetje, want als ik langsfiets, komt hij in draf naar het hek. Meestal heb ik namelijk twee wortels voor hem in mijn fietstas. Als hij de groenten achter de kiezen heeft, fiets ik weg en blijft Dickie me net zo lang nakijken totdat ik uit het zicht ben.

Deze week zag ik Dickie weer voor het eerst sinds weken. Ik had hem gemist. Vanwege het vuurwerk bivakkeerde hij lange tijd op stal. Dickie is geen vuurwerkliefhebber en heeft de pech dat zijn weiland aan een doorgaande weg grenst. Leuk joh, vuurwerk gooien in een paardenwei en kijken hoe zo’n beest reageert. Net zoals een rotje afsteken als iemand de hond uitlaat, ook lachen.

En waarom niet gewoon naar mensen gooien. Politieagenten, brandweerlieden, die kunnen wel tegen een stootje toch? Of laten we brievenbussen in brand steken, of auto’s. En hoe mooi zou het zijn als we van pallets een gigantisch hoge brandstapel kunnen maken. Laat die vonkenregen maar komen. Rond Oud & Nieuw mag alles. We hebben schijt aan hulpverleners, aan veiligheid, aan andermans spullen en aan dieren. Het is tenslotte feest.

Het was vorige week een rustige jaarwisseling. Volgens de autoriteiten. Een vader en zijn zoontje kwamen om in een lift, 1300 (!!) mensen raakten gewond, er gingen 64 auto’s in vlammen op, er waren vechtpartijen met hulpverleners en de totale schade loopt in de miljoenen. Rustig dus. Hoort erbij. Is allemaal ingecalculeerd. Het was immers Oud & Nieuw. Wanneer we in Nederland ieder jaar helemaal van god los gaan.

Toen ik 15 was vond ik in december bijna niets belangrijker dan vuurwerk. Maar dat was toen. Wat mij betreft wordt het inmiddels tijd om na Sinterklaas opnieuw een feest te veranderen. Per direct afschaffen dat vuurwerk en handhaven met torenhoge boetes. Anders hebben we volgend jaar weer een ‘rustige’ jaarwisseling. En daar zit niemand op te wachten. En Dickie al helemaal niet.

2 REACTIES

  1. Dat verbod gaat er ook komen. Ik ben gelukkig zo oud dat het mij geen reet meer kan schelen, sterker ik stoor me aan al dat geknal. Het begint na de Sinterklaas al en eindigt pas ver na 1 januari. Overal in Europa kan je vuurwerk kopen, maar enkel in Nederland gaan we er als debielen mee om. Om de een of andere reden wil de Nederlander illegaal vuurwerk omdat het illegaal is. Hoe zwaar het toegestane vuurwerk ook is (sinds 2006 geloof ik mag het al zwaarder zijn dan bijvoorbeeld de strikers die we toen illegaal hadden).
    Mijn ’tot hier en niet verder’ moment was dat ik hoorde dat een politieauto een melding kreeg (brand geloof ik) en op die betreffende locatie opgewacht werd door randdebielen die met vuurwerk gingen gooien. OMG. Afschaffen, verbieden en handhaven. Nu.

    ps
    Volgende column weer aux-serieux Rick!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.