‘Noem me maar een kartrekker of oliemannetje’

Gerlant Zielman zet zich in voor energietransitie Laag Zuthem

LAAG ZUTHEM – Kartrekker en oliemannetje, zo noemt hij zichzelf gekscherend. Gerlant Zielman uit Laag Zuthem gaat zich inzetten voor de energietransitie van zijn dorp. “Mijn droom? Dat is betaalbare energie voor de mensen in het dorp en een goede boterham voor de Zuthemer boeren.”

Foto: Gerlant Zielman zet zich in voor energietransitie in zijn Laag Zuthem: “Ik ben ervan overtuigd dat we veel minder tijd hebben dan we denken.”

Zielman, onder meer bekend als columnist en opiniemaker bij Salland Centraal en deze krant, is een tikje gespannen voor het interview. Hoe leg je uit hoe belangrijk die energietransitie is voor Laag Zuthem, wat voor kansen en mogelijkheden er zijn en hoe krijg je alles en iedereen achter dat doel? Eigenlijk komen hier twee grote interesses van de afgelopen jaren bij elkaar. Zielman: “In de gemeente Olst-Wijhe heb ik gezien en meegemaakt hoe daar de energietransitie gaat. Er kwam een gemeentelijke visie met windmolens en biogasvergisters en daarna kwamen de bezwaarschriften. In Raalte is er een andere koers. Daar heb ik gezien hoe de gemeente dit onderwerp bij de dorpen zelf gelegd heeft. Breng maar in beeld wat de energiebehoefte is en hou de regie en lead als dorpen zelf.”

Dat moet Laag Zuthem dus ook gaan doen, zo vindt Zielman, tot 2013 bestuurslid van Plaatselijk Belang waar hij nu weer intensief contact mee heeft. “Met bestuurslid Niels Tomson heb ik intensieve gesprekken gehad. Er leeft hier van alles op energiegebied, niet alleen in het dorp zelf maar ook in het over drie gemeenten verspreide buitengebied, maar het komt vaak niet verder. Een commissie met PB-bestuurslid Gerben Rouw gaat komende maanden alles op dit terrein onderzoeken. Op 12 mei tijdens de jaarvergadering worden dan de resultaten gepresenteerd.”

Energiecowboys
Ook Zielman praat mee, maar daar blijft het bij hem niet bij. Er zijn veel zaken die hem al jaren bezighouden. “Willen we komende jaren hectares met zonnepanelen in het buitengebied? Want er zijn genoeg energiecowboys en -goeroes die ook hier hun slag willen slaan. In de gemeente Deventer gaat het om honderden hectares zonnepanelen. Toen dat overzicht onlangs gepubliceerd werd brak de pleuris uit.”

Een gezamenlijke energiecoöperatie van en voor alle Zuthemers, dat is zijn droom. “Waarin we alles samen doen met onze eigen Zuthemse boeren. Zonnepanelen op daken van boerderijen in combinatie met asbestverwijdering bijvoorbeeld. Veehouder Gino Schrijver op de Elshof heeft sinds kort zo’n klein Groninger windmolentje staan. Dat levert genoeg energie voor tien huishoudens. Waarom niet een hele serie langs de spoorbaan naar Zwolle? Of vergisters bij boerderijen die biogas leveren aan het dorp? In het Twentse Deurningen heb ik gezien hoeveel biogas acht samenwerkende veehouders al produceren.”

Zwolle-Zuid
Bovendien heeft Laag Zuthem een sterk punt dat de andere dorpen in de gemeente Raalte niet hebben. “We zitten heel dicht tegen Zwolle-Zuid aan. Daar is een enorme behoefte aan duurzame energie maar dat opwekken zal nooit alleen op eigen bodem kunnen gebeuren. Die plannen voor enorme windmolens bij Windesheim zijn al jaren geleden afgeschoten. Dat betekent dus extra kansen en mogelijkheden voor Laag Zuthem, omdat wij hier meer energie kunnen opwekken dan we nodig hebben. Bovendien, als je die kleine windmolentjes langs de spoorbaan zet, dan zit je halverwege al op grondgebied van Zwolle. Daar zul je dan toch mee moeten overleggen. Misschien ook wel met het waterschap over de taluds. Gelukkig is Piet Zoon daar waarnemend dijkgraaf, die ken ik natuurlijk goed uit zijn tijd als burgemeester van Raalte.”

Zijn afgelopen jaren in de regionale en provinciale politiek opgebouwde netwerk wil Zielman maximaal inzetten. “Ik heb al contact gehad met Marcel Strijtveen van landbouworganisatie LTO Salland. Die wil hier zeker met leden en niet-leden over gaan praten. Ik heb ook contacten met Stimuland in Vilsteren en met Oost NL waar ze graag willen investeren in goede plannen. Binnenkort praat ik met Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, want ook de provincie heeft een belangrijke rol. Al heb ik soms het gevoel dat het rijk dit onderwerp over de schutting richting de provincies gooit. Die het dan op hun beurt doorgooien naar de gemeenten.”

Hakken in het zand
Zielman meldde zijn nieuwe rol zelf op Twitter: ‘Kogel is door de kerk. Ik word kartrekker van Energiecorporatie Laag Zuthem. Met het voornemen om niet alleen voor eigen dorp te produceren maar ook voor #Zwolle met monovergisters, kleine windmolens langs de spoordijk en zonnepanelen op alle (boeren)daken. #mangsbejtebange’. Zijn bericht leverde flink wat positieve reacties op, onder meer vanuit de Raalter politiek, maar niet al zijn dorpsgenoten zitten op Twitter, zo weet Zielman ook wel. “Natuurlijk, niet iedereen zal hier in het dorp meteen de noodzaak van zo’n energietransitie inzien. Sommigen zullen misschien ook wel de hakken in het zand zetten. Terwijl ikzelf ervan overtuigd ben dat we veel minder tijd hebben dan we denken.”

Zielman besluit: “Weet je, eigenlijk wil ik gewoon niet dat we afhankelijk worden van zo’n Poetin die op elk moment de gaskraan kan dichtdraaien. En ik wil ook niet dat een overheid ons alles gaat opleggen. Ondersteunen en adviseren, dat mag altijd, maar niet dat ons mooie buitengebied straks vol komt te staan met zonnepanelen. Dat buitengebied maakt Zuthem wat het is. Een energiecoöperatie van en voor Zuthemers, eentje die boeren een goede boterham oplevert en ons burgers goedkope energie. Dat is mijn droom waar ik me helemaal vrijwillig voor ga inzetten.”

Tekst/foto: Lauk Bouhuijzen

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.