Natuurbericht: Langs de IJssel

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag heeft Sjaak de vertrouwde IJssel weer eens opgezocht.

Onderweg zwiert een buizerd vrolijk op het ritme van de wind naar zijn jaaggebied. Twee, nee drie kauwtjes zitten hem even te treiteren. De grote knipgaten in het toegangsweggetje naar de dijk zitten nog boordevol water. Ik ben blijkbaar vanmorgen de eerste.

Eerst maar over het fietspad en dan door het gras over de dijk. De zon doet z’n best en ook de wolken doen volop mee aan de kringloop van het water. Ganzen zitten te rusten in de uiterwaarden maar ook word er volop gevlogen naar de graspercelen van de boer. Een paar torenvalken zijn op muizenjacht en daar schiet een buizerd door het wilgenbosje.

Kijk, dit gebied is ingericht voor de klimaatverandering. Hogere waterstanden krijgen in de toekomst meer en meer impact op mens en dier. Daarom is het maaiveld verlaagd zodat de IJssel meer water kan afvoeren. Veel soorten als bever, kwartelkoning, ijsvogeltjes, maar ook vissen als bittervoorn en kleine modderkruiper profiteren nu al van. Op dit moment zie ik alleen een niet te missen grote zilverreiger paraderen door het plasdrasgebied. Oh, en achter me, een boot. Ook mooi…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.