Natuurbericht: Gelukkig nieuwjaar

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag in het eerste Natuurbericht van het nieuwe jaar, opent Sjaak met een bange haas.

Het is de dag na nieuwjaar, miezerig weer en met twee graden boven nul is het waterkoud. De  kraag gaat hoog op en ik waag het er op. Het oppervlaktewater loopt hier mondjesmaat over de stuwklep, maar voor morgen is er regen voorspeld. Ik loop in een hellend gebied onderaan de flanken van de Haarlerberg.

Ook ’s winters word het te veel aan water vastgehouden en bij extreme omstandigheden word de pijn gelijk verdeeld. Niet alleen benedenstrooms natte voeten, dan ook bovenstrooms. Het stromende water is schoon en een blauwe reiger is aan het vissen. Boven het schouwpad snoept een groep sijsjes van de zaadjes die in de berk zitten.

Hier bij de uitgebaggerde specie verlaat ik het schouwpad en neem ik de naastliggende zandweg. Naast me zie ik een paar witgatjes naast de beschoeiing van de watergang. Daarachter opnieuw enkele blauwe reigers tussen de schapen. En waarachtig, onder de afrastering in de ruigte komt een haas half overeind uit zijn leger. Heel even kijk ik in de ogen van dit angstige beest. Onbeschermd tegen weer en wind leeft dit dier bovengronds met als enige wapen zijn snelheid: 80 kilometer per uur. Hij heeft het tot 31 december durende jachtseizoen overleefd. Blijf gerust, ik loop snel door. Gelukkig nieuwjaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.