Lauk: Vuurwerk

De laatste vuurpijlen hier in Raalte-Zuid gingen een week geleden de lucht in. Ik dacht even dat het al voor 5 mei en de viering van 75 jaar bevrijding was, maar het was echt een laatste harde echo van de jaarwisseling. De discussie over vuurwerk was dit keer groter en duurde (weer) langer dan voorgaande jaarwisselingen. Sterk vond ik de oproep van burgemeester Dadema om er mee te kappen. Kort samengevat: in de gemeente Raalte is wel overlast maar zijn er geen grote incidenten.

Landelijk is dat, zeker in de grote steden heel anders: bekogelde hulpverleners, veel gewonden en miljoenenschade. Daarom een verbod, voorlichting en waarschuwen, grenscontrole op vuurwerk intensiveren, paar jaar extra investeren in handhaven en iedereen duidelijk maken dat zo’n verbod niet meteen vuurwerkdicht zal zijn, zo liet de Raalter burgemeester weten. Bovendien moet er in Oost-Nederland een uitzondering komen voor carbid schieten. Dat leverde zoals verwacht wisselende reacties op. Veel positieve en veel negatieve. Betutteling, een einde aan een oer-Hollandse traditie waar Jan van Speijk (‘Dan liever de lucht in’) twee eeuwen geleden mee begon toen hij zijn kanonneerboot opblies, vonden tegenstanders. Maar ook honden- en katteneigenaren die de eeuwige dankbaarheid van hun dieren uitspraken.

Ik snap beide soorten reacties wel. Waarom zo’n verbod, want bij ons op straat is vuurwerk juist heel gezellig en het verbroedert, zo zeggen tegenstanders. Dan zie je het nut niet om te stoppen omdat het ergens anders in het land een grote puinhoop is. Ook in ons eigen hofje in Raalte-Zuid is het tijdens de jaarwisseling altijd gezellig. Er zijn in de loop der jaren nog maar twee zwaargewichten overgebleven die vuurwerk afsteken. Ik verdenk dit vrolijke duo er zelfs van dat ze vooral voor de gezelligheid eind december een dagje samen afreizen om ergens heel ver weg vuurwerk te gaan kopen. Het duo kiest tegenwoordig voor de meest luie vorm van afsteken. Ze kopen een paar dozen met daarin heel veel vuurpijlen. Na het aansteken van één lontje gaan dan al die pijlen en honderden euro’s de lucht in. Daarna netjes opruimen en klaar is kees.

Tegen die rustige en gemoedelijke achtergrond is een verbod dus slikken. Toch denk ik dat Dadema gelijk heeft. Je kunt dat niet apart per dorp of gemeente regelen, want dan gaan de fanatieke liefhebbers massaal naar plekken waar het wel mag. Krijgen we vuurwerktoerisme waar het Sallands Bureau voor Toerisme helemaal niet op zit te wachten. In tegenstelling tot het al bestaande, groeiende vuurwerkvrije toerisme waar steeds meer campings en recreatieparken in de dagen rond oud en nieuw brood in zien. Misschien is het een idee om Piet tot officiële gemeentelijk afsteker van het vervangende centrale vuurwerk te benoemen en zo zijn zwarte kleur te verklaren.

2 REACTIES

  1. Helemaal met je eens, Lauk. Traditie, het meest misbruikte woord in de huidige tijd! Wordt alleen maar gebruikt wanneer het uitkomt. In het geval van vuurwerk slaat dit werkelijk nergens op omdat het gebruik en het daarmee gepaard gaande geweld totaal ontspoord. Vroeger werden er voor 20 gulden rotjes en vuurpijlen gekocht en geen materiaal waarmee je een complete burgeroorlog kunt uitvechten.

    • Persoonlijk vind ik het uitzonderlijk jammer dat het gooien van vuurwerk naar hulpverleners en illegaal vuurwerk voor een vuurwerkverbod gaan zorgen. Ik snap dat daardoor knalvuurwerk misschien verboden gaat worden maar ik denk niet dat er een geldig excuus is om potten of ‘dozen met heel veel vuurpijlen erin me tf maar een lontje ;)’
      Zo een pot is namelijk veel te groot en te duur om weg te gooien.
      Daarnaast is het natuurlijk ook nog ongevaarlijk, want het knalt in de lucht. Ookal zijn er nog steeds mensen die er boven gaan zitten met hun hoofd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.