Home / Sallandcentraal / Lauk: Jan Buter

Lauk: Jan Buter

Onlangs overleed oud-journalist Jan Buter. Ik heb hem (en zijn vader Adriaan Buter, als journalist en schrijver in Twente destijds een legende) zijdelings gekend. Jan en ik begonnen allebei ooit bij dezelfde Twentsche Courant/Overijssels Dagblad als leerling-journalist.

In Salland was Jan een journalistieke concurrent. Hij werkte namelijk bij het Sallands Dagblad van Kluwer in Deventer aan de Herenstraat (later aan de Markt) en ik bij het Overijssels Dagblad aan de Varkensmarkt, de plek waar ik me tegenwoordig laat scheren. Raalte en de omliggende gemeenten Heino, Wijhe en Olst kenden destijds nog een bloeiend journalistiek leven. Twee redacties van elk drie of vier redacteuren slaagden erin om dagelijks drie tot vier pagina’s groot formaat te vullen met lokaal nieuws; van modeshows tot toneelvoorstellingen. In Heino en Wijhe kwamen daar dan nog de collega’s van de Zwolsche Courant bij.

Had de andere krant een primeur, dan duurde het een dag voordat je er zelf aandacht aan kon besteden. Dat waren altijd 24 vervelende uurtjes. Of heel leuke natuurlijk als jij die primeur had. Tegenwoordig is een primeur ongeveer vijf seconden een primeur. Die tijd duurt het namelijk om zoiets massaal op de sociale media en andere nieuwssites te delen. En delen is een vriendelijke omschrijving voor overnemen of gewoon jatten.

Onze huidige Stentor heeft nog steeds een Salland-katern, maar daar staat nieuws uit vier provincies in. Zelfs de term Groot-Salland is dan een understatement. En eigenlijk moet je nog blij zijn dat er nog een regionale krant is, al is dat meer een soort regionale versie van het AD, want hele delen van Nederland moeten het zonder doen.

De rol en het belang van kranten is niet meer te vergelijken met destijds. Als actievelingen zoals Geert Hannink destijds met een persbericht kwamen over de Raalter Races, Stöppelhaene of carnaval werd het geplaatst en wist iedereen het. Want behalve wat club- en weekbladen was er verder niets sinds de afschaffing van de dorpsomroeper. Maar dat was al veel eerder.

Natuurlijk waren er de publicaties van geboren, getrouwd en overleden in het kastje bij elk gemeentehuis (wat later de meest gelezen rubriek – samen met de overlijdensadvertenties – Burgerlijke Stand in de krant werd). Plus natuurlijk de raamaffiches met de voetbalwedstrijden van dat weekeinde waarvoor het halve dorp zondagmiddag bij de krant langs kwam. En op het raam tikten als de telefonisch vergaarde uitslagen niet snel genoeg ingevuld werden. Het klinkt, zeker voor iedereen onder de veertig jaar, als iets uit de tijd dat de boekdrukkunst net uitgevonden was, maar het is echt nog maar enkele decennia geleden.

Ook Jan Buter leverde een stevige bijdrage aan de Sallandse journalistiek. Opvallend is dat de man met de zeis hardvochtiger is geweest voor de Kluwer-collega’s. Onder meer Herman Uijlenbroek en Jan Oldenburger zijn er ook al niet meer. Terwijl van de TC/OD nog een heleboel oud- en ex-collega’s leven. Zou die TC/OD, van oudsher gericht op het katholieke deel van Salland, dan toch meer de zegen van boven hebben dan die liberale ongelovigen vanuit Deventer?

Lees ook

‘Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers’

ZWOLLE – “Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers en hun gezinnen”. Dat zegt Gert Harm …

3 comments

 1. Het is toch logisch dat de katholieke, waarschijnlijk zéér belijdende journalisten langer leven. Veel minder stress doordat zij kunnen biechten!

  • Richard Woolderink

   En dat biechten deden we al lang niet meer in het daarvoor aangewezen hokje. Of we gooiden het er op de redactie wel uit of in het weekend tijdens het stappen, doorgaans in de Molenbar.
   Maar wat Bertus de Haan schrijft klopt. Weinig ruimte voor nieuws uit Raalte (gemeente). Of dat komt door beleid of het missen van Bennie Koerhuis en Ria Willemse die beiden goed ingevoerd waren en een goed netwerk hadden… Bij de artikelen over Raalte e.o. staan vaak namen van onbekende collega’s met uitzondering van Jeroen Achtereekte. Die klopte bij mij aan toen hij hier begon en hoopte op tips. Die geef ik ook wel door als er iets leuks te melden is. Meestal rolt er wel een artikel uit. Maar of er een vast redactie is voor Salland? Nu maar hopen dat alle gedoe rond reclames in de brievenbus niet doorschiet en ook het Weekblad voor Salland, Raalte Koerier, provinciemagazine van Overijssel en speciale uitgaven zoals Zotteklap en Stöppelhaenekrant verdwijnen. Lijkt me dat wat in de brievenbus valt aan de bewoner is en niet aan een overheid.

 2. Een passend podium voor Jan Buter. Een verhaal ook waarin Jan uitdrukkelijk gelinkt wordt aan de regiokrant: de Salland-editie… Tja, wat is dan de regiokrant van de Stentor ondertussen veranderd ! Tegelijk ook met de verschuiving in de nieuwsgaring. Van actuele nieuwsberichten naar het verhaal er achter, bespiegelingen, achtergrondinformatie. De impact van de social media verdringt de verse actualiteit in de fysieke krant. Bij dit alles vind ik het verdories jammer dat Raalte-groot in de regiokrant van Salland het laatste jaar een wel erg ondergeschoven plek heeft gekregen. Inwoners van Olst-Wijhe komen een stuk beter aan hun trekken. Is dit het offer dat Raalte moet brengen nu Bennie Koerhuis en Ria Willemsen hier niet meer actief zijn als journalist!
  Raalter journalisten, middenin de samenleving, in het spoor van Jan Buter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.